Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A borok szervírozása fontos dolog. Ügyelni kell a megfelelő [pohár]? kiválasztására, a tökéletes hőmérsékletre, a felszolgálásra és a [palack]? nyitására.

 

A pohár díszítésmentes, vékony falú legyen, száraz és tiszta. Legmegfelelőbb a tulipánalakú [kehelypohár]?.

Fehérborhoz 1 dl-esnél kissé nagyobb pohár, melynek a pereme befelé ível. Ezzel szemben a fiatal, illatos fehérborhoz kifelé hajló peremű pohárra van szükség.

Vörösboroknál, ha fiatal, 1 dl-es kehelypohár, gömbölyű alakú. Minél idősebb a vörösbor, annál nagyobb pohár szükséges, így az illatanyagok megmaradhatnak a bor felett.

 

Minél magasabb a bor alkoholfoka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni. Általában a vörösborokat magasabb hőfokon szervírozzuk, mint a fehérborokat.

A [rose]? és a sillerborokat 8-12 fokon, mint a Kékfrankos Rosé vagy a Kadarka Siller. Az új, könnyű vörösborokat 13-16 fokon, mint a Kékoportó és a Pinot Noir. A többi vörösbort 16-18 fokon, mint a Kékfrankos, Blauburger és a Zweigelt. A testes vörösborokat 16-20 fokon, mint a Merlot, Cabernet Sauvignon és a Cuvée. A fehérborokat [aperitif]?nek 8-10 fokon, mint a Rajnai rizling és Hárslevelű, az étkezési fehérborokat mint az Olaszrizling és Chardonnay 8-12 fokon fogyasztják. A Tramini és [Muskotály]? [desszertbor]?okat 9-12 fokon szervírozzák.

Felszolgálási hőmérséklet 2 fokkal alacsonyabb legyen a fogyasztási hőmérsékletnél.

 

A borospalack nyitásakor levágjuk a takarókupakot és megtöröljük a nyakát. Függőlegesen tartva az üveget dugóhúzóval kihúzzuk 2/3-áig a dugót, majd kézzel húzzuk tovább.

 

Az évekig érlelt borokat rövid ideig szellőzni hagyjuk. Próbaízlelést tartunk, majd a palack törzsénél fogva, úgy, hogy a főcimke látszódjon, töltünk.

A bor töltését a legtiszteletreméltó embernél kezdjük és jobb irányba folytatjuk, mindenkinek a jobb kezénél állva. A poharat 2/3 részéig töltjük, de közben a palack nem ér a pohárhoz. Ahhoz, hogy a bor ne cseppenjen le a töltés befejeztével, kissé megcsavarjuk az üveget. 


A szócikkhez társított címkék:
bor

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Varsányi rosé
Kékfrankos szőlőből készült, könnyed, friss gyümölcsös, kellemes savharmóniával rendelkező rosé bor. Ajánlják: 11 fokra hűtve ...
2010-11-08 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa