Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere valószínűleg bogyóinak sötét színe lehet. Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni, elterjedése főleg Villány, Szekszárd és a balatoni borvidék déli fekvésű részei, és Európában is általánosan elterjedt fajtának tekintjük. Közepes hozamú fajta, fagyállóképessége nagyon alacsony. Korán hajt és szeptember végén október elején érik, de egyes források szerint október közepére éri el az ideális 18-20 mustfokot. Fürtjei kicsik, ahogy a bogyók is, vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek.

A belőle készült bor mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó minőségi bor. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad.

 


 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszországban, annal is északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Attila
Az Attila szinte csak Magyarországon termesztett csemegeszőlőfajta, melynek telepítése államilag támogatott. 1917-ben állította elő Kocsis Pál a ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Itália
Az Itália csemegeszőlőfajtát 1911-ben Pirovano állította elő Olaszországban a Chasselas Napoleon és a Hamburgi muskotály keresztezésével. ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online