Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a később előállítani kívánt italnak (pl. pezsgő, sherry) megfelelő tulajdonságok elérése a cél. Az alapbor önállóan nem létező fogalom, mindig valamilyen köztes állapotot jelöl a szőlő és a „nem bor” kategóriába tartozó ital között. Gyakran az alapbor több bor házasításából jön létre, de ilyenkor is mindig a végső cél, az alapborból előállított ital lehető legjobb minőségének elérése az oka a borok házasításának.


A szócikkhez társított címkék:
alapbor , bor házasítás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Arany Sárfehér
Arany sárfehér A szőlőfajta származása bizonytalan, de valószínűleg a balkáni térségből érkezett hozzánk. Kizárólag ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Pezsgő-alapbor
Pezsgő-alapbor Pezsgőgyártáshoz előállított speciális bor, amelyet direkt erre a célra termesztenek, és állítanak elő. A pezsgő-alapborhoz ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Pezsgő
Pezsgő A pezsgő a bor egy fajtája. Úgy keletkezik, hogy a bor második érése már a palackban történik. Az alapborokat élesztővel és ...
2009-07-13 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Sherry
Sherry A sherryt a fűszerezett borok kategóriájába soroljuk, őshazája Dél-Spanyolországban a Jerezi-borvidéken van. A sherry háromezer éves ...
2009-06-30 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Gyöngyözőbor
A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Attila
Az Attila szinte csak Magyarországon termesztett csemegeszőlőfajta, melynek telepítése államilag támogatott. 1917-ben állította elő Kocsis Pál a ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.