Sherry
A sherryt a fűszerezett borok kategóriájába soroljuk, őshazája Dél-Spanyolországban a Jerezi-borvidéken van. A sherry háromezer éves múltra tekint vissza, egyedisége elkészítési módjában van. A folyamatot [serrizálás]? nevezzük, és a hártyaképző borélesztők aerob anyagcsere folyamatát jelenti.
Az érlelés során a sherry hordókat nem töltik tele, hogy a bor szellőzni tudjon, és kialakuljon a felszínén egy vékony élesztő-hártyaréteg, ekkor a bornak még 11-12% alkoholtartalma van. A bort egy évig hagyják érlelődni és pihenni, ezután borpárlattal szeszesítik, így alkoholtartalma 15-17,5% közé emelkedik.
A sherry márkanévnek Spanyolország a tulajdonosa és kizárólagos használója.
A leghíresebb spanyol sherry a Sandeman sherry.
likőrbor
Szponzorált linkek: