Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Fűszerezett borok (Vermutbor)


A fűszerezett borok olyan likőrborok, melyek keveréssel készülnek, mesterségesen megnövelik bennük a cukor- és alkoholtartalmat. Míg a fűszerezett borok tartalmazhatnak vízben oldott répacukrot, finomszeszt és mesterséges aromákat, addig a többi likőrbor, mint az [ürmös bor]? és a csemegebor, nem tartalmazhatja ezeket az összetevőket. Fontos követelmény a fűszerezett borokkal szemben a jellegüknek megfelelő szín, tiszta, harmonikus megjelenés és íz.


Likőrbort  szinte mindegyik bortermelő országban készítenek, de legnagyobb hagyománya Olaszországban van, ahol 1786 óta folyik a vermutgyártás.


Legismertebb típusai:
- rosso
- bianco
- extra dry
- amaro, bitter


A szócikkhez társított címkék:
likőrbor

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Sherry
Sherry A sherryt a fűszerezett borok kategóriájába soroljuk, őshazája Dél-Spanyolországban a Jerezi-borvidéken van. A sherry háromezer éves ...
2009-06-30 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Ürmösbor
Ürmösbor Az ürmösborokat a csemegeboroknál felhasznált összetevőkön kívül fűszerek és növényi kivonatok – ...
2009-06-30 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Csemegebor
Csemegebor A csemegeborok kétféle eljárással készülhetnek: keveréssel és erjesztéssel, hazánkra inkább a keveréses ...
2009-06-30 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Likőrbor
Likőrbor A likőrbor csemegeborok, a fűszerezett borok (vermutok) és az ürmös borok gyűjtőneve, amelynek cukortartalma lefgeljebb 300g/l és alkoholtartalma pedig 22,5 ...
2009-06-30 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Gyöngyözőbor
A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.