Már 529 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult újra hódító útjára a magyar pubokban, éttermekben és konyhákban. A nagy gyártók mellett a kis, kézműves borászatok termékei is egyre több helyen kapnak helyet a kínálatban.

 

Az erjesztett almából nyert alkoholos italt már nagy valószínűséggel az egyiptomiak is ismerték, és a héber, görög és római kultúrkörben már kedvelt italnak számított. Angliában és Európában a cider készítésének legfőbb tudói az apátságok voltak. A kolostorok saját földekkel és receptekkel rendelkeztek, ami alapja volt a jó bor elkészítésének. A XII. századtól a prés feltalálásával még nagyobb mennyiséget tudtak könnyen előállítani, így a bor Európa-szerte ismertté vált.

 

Az amerikai kontinensre az almafák és velük együtt az almabor receptje az angolok közreműködésével került. Az almabor egészen az alkoholtilalomig, azaz a húszas évekig népszerű volt az Újvilág italai között. Európában a világháborúk következtében ment ki a köztudatból, és csak az utóbbi 10-15 évben kezd ismét elterjedni.

 

A könnyű, frissítő ital alkoholtartalma erjesztési folyamattól függően 1,2 és 8,5 százalék között van. Az almabor lehet száraz vagy akár édes is. Színe a világostól a barnáig terjedhet az erjesztésnek és a szűrésnek megfelelően. Cidert készítenek még körtéből, és sok esetben az almát más gyümölcsökkel is házasítják.

 

Amellett, hogy finom, az almabor egészséges is. Fenolokban gazdag, amelyek az érrendszeri megbetegedések megelőzésében nagyon hasznos szerepet töltenek be. A cidert nem csak magában, hanem forralt borként is fogyaszthatjuk, vagy akár főzhetünk is vele. Akár csak a bor, a cider is jó kiegészítője lehet a raguknak, de gyümölcslevesekhez, desszertekhez is kiváló.


A szócikkhez társított címkék:
almabor , cider

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszországban, annal is északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Attila
Az Attila szinte csak Magyarországon termesztett csemegeszőlőfajta, melynek telepítése államilag támogatott. 1917-ben állította elő Kocsis Pál a ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Itália
Az Itália csemegeszőlőfajtát 1911-ben Pirovano állította elő Olaszországban a Chasselas Napoleon és a Hamburgi muskotály keresztezésével. ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Sárfehér
A Sárfehér, másik nevén Zsige egy magyar szőlőfajta. Nem tévesztendő össze az Arany sárfehér fajtával. Somló, Neszmély és ...
2012-03-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online