Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Pezsgő

 

 

A pezsgő a  bor egy fajtája. Úgy keletkezik, hogy a bor második érése már a palackban történik. Az alapborokat élesztővel és cukorral vegyítik, emiatt válik szénsavassá. A pezsgő szinte véletlen jött létre a Franciaországi Champagne tartományban, ahol akkor a szénsavas bor még selejtnek számított. A hűvösebb időjárás miatt a bor erjedése csak a következő évben zárult le. Az első pezsgőt Pierre Perignon készítette.

 

Kapcsolódó cikkek:

Pezsgő készítése

Pezsgő szőlőfajtái

Pezsgő-alapbor

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Pezsgő készítése
Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés. Ezen kívül van tankban erjesztett pezsgő és ...
2009-07-13 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Pezsgő szőlőfajtái
A pezsgő szőlőfajtái A pezsgőgyártás folyamata a szőlővel kezdődik. A champagne-i pezsgő készítéséhez a szabályozások szerint ...
2009-07-13 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Pezsgő-alapbor
Pezsgő-alapbor Pezsgőgyártáshoz előállított speciális bor, amelyet direkt erre a célra termesztenek, és állítanak elő. A pezsgő-alapborhoz ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Jégdugó
A pezsgő készítése során, a palackban történő erjesztést követően elhalt élesztő keletkezik, amelyet a pezsgőspalack nyakába ráznak. ...
2018-07-05 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Crémant
A crémant megjelenés egy pezsgősüvegen a csökkentett habzású italra utal, mely az alapbor ízét megfelelően ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Sec
A sec ízelnevezés arra a pezsgőre utal, amiben a cukortartalom 33-50 g/l között van. További elnevezések: trocken, secco, asciutto, medium dry, semi seco, meio seco ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Extra Dry
Extra Dry az a pezsgő, amiben a cukortartalom 12-20 g/l között van. Többféle elnevezése van: extra trocken,extra ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Pezsgő készítés 4 féle módszere
A pezsgő készítésnek 4 féle módszerét ismerjük. 1. Méthod traditionelle: 0,75 l palackos erjesztés 2. Magnum palackos – klasszikus ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Miért koccintunk szilveszterkor pezsgővel?
Kezdetekben a pezsgő csak az elit osztály számára volt hozzáférhető. Mivel szilveszterkor csak gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, ezért pezsgőt ...
2012-01-31 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Extra Brut
Az "Extra Brut" jelentése a peszgőknél: abszolút száraz. Ilyen esetben a peszgő szinte alig tartalmaz ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Doux
A "Doux" szó jelentése egy pezsgősüvegen: édes. Ezeknél a pezsgőknél a cukortartalom meghaladja az 50 g/liter ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Demi Sec
A "Demi Sec" elnevezés a félszáraz pezsgőre utal. Itt a pezsgő cukortartalma 33-50 g/liter között ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Brut
A "brut" jelentése a pezsgősüvegen: különlegesen száraz, azaz a pezsgő cukortartalma 6-15g/liter között ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa