Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés. Ezen kívül van tankban erjesztett pezsgő és az asti módszer, ahol a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.
A peszgő előállításához könnyű, egészséges, tiszta ízű, finom zamatú, erőteljes illattal nem rendelkező, minden töltéskor azonos minőségű és összetételű bor szükséges. Ezt nevezzük alapbornak. Ezt követően az alapbort zárt térben újraerjesztik. Nem adnak hozzá mesterségesen széndioxidot, hanem tirázs-likőr - ami a borban feloldott cukor - és élesztő segítségével a cukorfok megemelkedik és a második erjedés során szénsavassá válik. Ehhez szükség van egy erős tárolóedényre, ami 5-6 bár nyomást kibír, mivel a széndioxid nagy nyomáson keletkezik. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hova távoznia a palackból, így szétárad a borban.
Szponzorált linkek: