Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés. Ezen kívül van tankban erjesztett pezsgő és az asti módszer, ahol a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.

A peszgő előállításához könnyű, egészséges, tiszta ízű, finom zamatú, erőteljes illattal nem rendelkező, minden töltéskor azonos minőségű és összetételű bor szükséges. Ezt nevezzük alapbornak. Ezt követően az alapbort zárt térben újraerjesztik. Nem adnak hozzá mesterségesen széndioxidot, hanem tirázs-likőr - ami a borban feloldott cukor - és élesztő segítségével a cukorfok megemelkedik és a második erjedés során szénsavassá válik. Ehhez szükség van egy erős tárolóedényre, ami 5-6 bár nyomást kibír, mivel a széndioxid nagy nyomáson keletkezik. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hova távoznia a palackból, így szétárad a borban.

 

 

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Crémant
A crémant megjelenés egy pezsgősüvegen a csökkentett habzású italra utal, mely az alapbor ízét megfelelően ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Sec
A sec ízelnevezés arra a pezsgőre utal, amiben a cukortartalom 33-50 g/l között van. További elnevezések: trocken, secco, asciutto, medium dry, semi seco, meio seco ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Extra Dry
Extra Dry az a pezsgő, amiben a cukortartalom 12-20 g/l között van. Többféle elnevezése van: extra trocken,extra ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Pezsgő készítés 4 féle módszere
A pezsgő készítésnek 4 féle módszerét ismerjük. 1. Méthod traditionelle: 0,75 l palackos erjesztés 2. Magnum palackos – klasszikus ...
2012-02-01 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Miért koccintunk szilveszterkor pezsgővel?
Kezdetekben a pezsgő csak az elit osztály számára volt hozzáférhető. Mivel szilveszterkor csak gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, ezért pezsgőt ...
2012-01-31 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Extra Brut
Az "Extra Brut" jelentése a peszgőknél: abszolút száraz. Ilyen esetben a peszgő szinte alig tartalmaz ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Doux
A "Doux" szó jelentése egy pezsgősüvegen: édes. Ezeknél a pezsgőknél a cukortartalom meghaladja az 50 g/liter ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Demi Sec
A "Demi Sec" elnevezés a félszáraz pezsgőre utal. Itt a pezsgő cukortartalma 33-50 g/liter között ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Brut
A "brut" jelentése a pezsgősüvegen: különlegesen száraz, azaz a pezsgő cukortartalma 6-15g/liter között ...
2012-01-30 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»
Dom Perignon
A Dom Perignon pezsgő a világ talán egyik legelismertebb és legelőkelőbb itala. Kiváló minőségű, nagy hagyományokkal rendelkező nedű. Nevét a ...
2009-10-05 | témakör: Pezsgő | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online