Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Pezsgő készítése
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-08-11 09:40:55
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés. Ezen kívül van tankban erjesztett pezsgő és az asti módszer, ahol a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.

A peszgő előállításához könnyű, egészséges, tiszta ízű, finom zamatú, erőteljes illattal nem rendelkező, minden töltéskor azonos minőségű és összetételű bor szükséges. Ezt nevezzük alapbornak. Ezt követően az alapbort zárt térben újraerjesztik. Nem adnak hozzá mesterségesen széndioxidot, hanem tirázs-likőr - ami a borban feloldott cukor - és élesztő segítségével a cukorfok megemelkedik és a második erjedés során szénsavassá válik. Ehhez szükség van egy erős tárolóedényre, ami 5-6 bár nyomást kibír, mivel a széndioxid nagy nyomáson keletkezik. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hova távoznia a palackból, így szétárad a borban.

 

 

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.