Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szervírozás
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-03 14:37:04
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A borok szervírozása fontos dolog. Ügyelni kell a megfelelő [pohár] kiválasztására, a tökéletes hőmérsékletre, a felszolgálásra és a [palack] nyitására.

 

A pohár díszítésmentes, vékony falú legyen, száraz és tiszta. Legmegfelelőbb a tulipánalakú [kehelypohár].

[Fehérbor]hoz 1 dl-esnél kissé nagyobb pohár, melynek a pereme befelé ível. Ezzel szemben a fiatal, illatos fehérborhoz kifelé hajló peremű pohárra van szükség.

[Vörösbor]oknál, ha fiatal, 1 dl-es kehelypohár, gömbölyű alakú. Minél idősebb a vörösbor, annál nagyobb pohár szükséges, így az illatanyagok megmaradhatnak a bor felett.

 



Minél magasabb a [bor] [alkohol]foka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni. Általában a vörösborokat magasabb hőfokon szervírozzuk, mint a fehérborokat.

A [rose] és a sillerborokat 8-12 celsius fokon, mint a [Kékfrankos] Rosé vagy a Kadarka Siller. Az új, könnyű vörösborokat 13-16 fokon, mint a Kékoportó és a Pinot Noir. A többi vörösbort 16-18 fokon, mint a Kékfrankos, [Blauburger] és a [Zweigelt]. A testes vörösborokat 16-20 fokon, mint a [Merlot], [Cabernet Sauvignon] és a [Cuvée]. A fehérborokat [aperitif]nek 8-10 fokon, mint a [Rajnai rizling] és [Hárslevelű], az étkezési fehérborokat mint az [Olaszrizling] és [Chardonnay] 8-12 fokon fogyasztják. A [Tramini] és [Muskotály] [desszertbor]okat 9-12 fokon szervírozzák.


A [rose] és a sillerborokat 8-12 fokon, mint a [Kékfrankos] Rosé vagy a Kadarka Siller. Az új, könnyű vörösborokat 13-16 fokon, mint a Kékoportó és a Pinot Noir. A többi vörösbort 16-18 fokon, mint a Kékfrankos, [Blauburger] és a [Zweigelt]. A testes vörösborokat 16-20 fokon, mint a [Merlot], [Cabernet Sauvignon] és a [Cuvée]. A fehérborokat [aperitif]nek 8-10 fokon, mint a [Rajnai rizling] és [Hárslevelű], az étkezési fehérborokat mint az [Olaszrizling] és [Chardonnay] 8-12 fokon fogyasztják. A [Tramini] és [Muskotály] [desszertbor]okat 9-12 fokon szervírozzák.


Felszolgálási hőmérséklet 2 fokkal alacsonyabb legyen a fogyasztási hőmérsékletnél.

 

A borospalack nyitásakor levágjuk a takarókupakot és megtöröljük a nyakát. Függőlegesen tartva az üveget dugóhúzóval kihúzzuk 2/3-áig a dugót, majd kézzel húzzuk tovább.

Az évekig érlelt borokat rövid ideig szellőzni hagyjuk. Próbaízlelést tartunk, majd a palack törzsénél fogva, úgy, hogy a főcimke látszódjon, töltünk.

A bor töltését a legtiszteletreméltó embernél kezdjük és jobb irányba folytatjuk, mindenkinek a jobb kezénél állva. A poharat 2/3 részéig töltjük, de közben a palack nem ér a pohárhoz. Ahhoz, hogy a bor ne cseppenjen le a töltés befelyeztévél, kissé megcsavarjuk az üveget.


 


 

A borospalack nyitásakor levágjuk a takarókupakot és megtöröljük a nyakát. Függőlegesen tartva az üveget dugóhúzóval kihúzzuk 2/3-áig a dugót, majd kézzel húzzuk tovább.

 

Az évekig érlelt borokat rövid ideig szellőzni hagyjuk. Próbaízlelést tartunk, majd a palack törzsénél fogva, úgy, hogy a főcimke látszódjon, töltünk.

A bor töltését a legtiszteletreméltó embernél kezdjük és jobb irányba folytatjuk, mindenkinek a jobb kezénél állva. A poharat 2/3 részéig töltjük, de közben a palack nem ér a pohárhoz. Ahhoz, hogy a bor ne cseppenjen le a töltés befejeztével, kissé megcsavarjuk az üveget. 










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.