Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Kékfrankos és a Magyarországon kevésbé ismert [Szent Lőrinc]? szőlőfajták házasításából született osztrák kékszőlő fajta. A Zweigelt 1920-ban Dr. Fritz Zweigelt munkájának köszönhetően született meg. A nagyfürtű, közepes méretű, vastag héjú bogyókkal rendelkező szőlőfajta gyors elterjedését annak köszönheti, hogy ugyan a kékfrankoshoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ám annál jóval bővebben terem és kimondottan jó fagytűrő. Érési időszaka szeptember közepére tehető, általában a Kékfrankos előtt egy héttel.
 

A zwigelt szőlőből készült bor ízvilága, zamata, színe és tannin tartalma a Kékfrankoshoz hasonló, ám annál jóval bővebben terem.
Hazánkban szinte minden vörösbort termelő vidékén megtalálható: Villányban, Szekszárdon, Egerben, Sopronban. tartalma hasonlatos a Kékfrankoshoz, de minősége sok esetben vetekszik vele. A legnagyobb külföldöi ültetvények Ausztriában Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában találhatóak.

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Tannin
Tannin A szőlőfürtök kocsányában és a bogyó héjában előforduló polifenolokhoz tartozó szervesanyag, cserzőanyag és csersav. ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékfrankos
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem ...
2009-02-11 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszországban, annal is északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Attila
Az Attila szinte csak Magyarországon termesztett csemegeszőlőfajta, melynek telepítése államilag támogatott. 1917-ben állította elő Kocsis Pál a ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Itália
Az Itália csemegeszőlőfajtát 1911-ben Pirovano állította elő Olaszországban a Chasselas Napoleon és a Hamburgi muskotály keresztezésével. ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online