Bor
A bor szőlőből, gyümölcsből vagy mézből készülő alkoholos ital, amely a préselt gyümölcs levének, a mustnak az alkoholos erjedésével jön létre.
A bor Mezopotámiából származik, és jutott el először Európába, majd Afrikába, Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra.
Kapcsolódó anyagok:
- Borvidék
- Borrégió
- Borkészítés folyamata
Szponzorált linkek:
Ajánlott oldalak:
- Erjedés
- Lásd: ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»» - Borkészítés
- Borkészítés A szüret után megkezdődik a borkészítés, amit vinifikációnak is hívnak. A szőlőművelés, és a ...
2009-07-07 | témakör: Borászat | további részletek »»» - Borkészítés folyamata
- Borkészítés folyamata – a szőlőfajtáktól a palackos érlelésig 1. Szőlőfajták Klónozás Filoxéra járvány ...
2009-07-07 | témakör: Borászat | további részletek »»» - Borvidék
- Magyarországon 22 borvidék van, az alábbi lista szerint: - Badacsonyi Borvidék - Balaton-felvidéki Borvidék - Balatonfüred-Csopaki ...
2009-07-01 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»» - Borrégió
- Magyarországon 7 borrégióban összesen 22 borvidék van. Alföldi borrégió (Duna borrégió) A Duna és a Tisza közötti ...
2009-07-01 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»» - Must
- Must A must nem más, mint általában a gyümölcsféléknek, de főképp a szőlőnek a kipréselt leve. A szőlő mustja 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat ...
2009-06-26 | témakör: Borászat | további részletek »»» - Gyöngyözőbor
- A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Siller/Schiller
- A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Eiswein
- Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Alapbor
- Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Almabor (cider, cidre)
- A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Aszúeszencia
- Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Prosecco
- A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Essencia
- Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Viognier
- A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»» - Malbec
- A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»