Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Must


A must nem más, mint általában a gyümölcsféléknek, de főképp a [szőlő]?nek a kipréselt leve. A szőlő mustja 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat tartalmaz. Értéke főleg a cukortartalomtól függ, mivel az erjedés során a cukor fog átalakulni alkohollá, így minél magasabb a cukorfoka a mustnak, annál nagyobb lesz az alkoholtartalma a bornak. A must cukorfokát mustfokolóval határozzuk meg.


A mustot kénnel, [szalicilsav]?val és pastörözéssel lehet konzerválni, az utóbbi eljárást akkor alkalmazzuk, ha ivólevet szeretnénk a mustból készíteni, míg az első kettőt pedig akkor, ha a must erjedésének a sebességét szeretnék szabályozni.

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Cukorfok
A cukorfokkal a szőlő cukortartalmának a mérését végzik, ami a minőségre utal. Minél magasabba cukorfok, annál jobb minőségű a bor. A ...
2009-10-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Alkohol
Alkohol Olyan szénhidrogén, amelyben egy vagy több hidrogénatomot hidroxilcsoport helyettesít. A bor legfontosabb alkoholja az etil-alkohol:C2H5-OH. Lásd még: ...
2009-07-08 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Kén
Lásd: ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Erjedés
Lásd: ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mustfokoló
Mustfokoló A must sűrűségének a mérése, ami azt mutatja meg, hogy 1 kg mustban hány dkg cukor van. A mérést egy, az erre kifejlesztett ...
2009-06-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cukortartalom
Cukortartalom A mustban kétféle cukor található, a szőlőcukor és a gyümölcscukor. Az erjedés során az élesztők először a szőlőcukrot ...
2009-06-24 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Csányi Pincészet - Villányi borvidék
A Csányi pincészet Magyarország egyik legmodernebb borászati üzeme Villányban, ahol a fejlett tech­no­ló­gia mellett a ...
2017-09-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Direkt termő
A direkt termő szőlők a filoxéravész után terjedtek el Magyarországon, mert gyökerük ellenáll a filoxérának. Az amerikai szőlőfajok ...
2017-06-06 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zsendülés
A szőlő érésének a kezdete. Ebben az időszakban megpuhul a bogyóhéj, és a szőlőbogyó megváltoztatja a színét. A zsendülés általában július végén, augusztus elején következik ...
2017-05-25 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mokos Családi Pincészet - Villányi Borvidék
A Pincészet Bemutatása A Mokos Családi Pincészet három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék ...
2014-07-17 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Frankos Borház
A családi vállalkozást Pethő Lászlóné borász-okleveles borbíráló vezeti, aki 1988-tól, az alapítása óta tagja a ...
2014-01-01 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Linbrunn Pincészet
Jó annak, aki mifelénk szőlősgazda, hiszen különösen szép munkája van: gondoskodik arról, hogy ami a villányi talajban és ...
2013-08-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.