Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Egyes források szerint, ha valaki Rizligről beszél, akkor ennek a szőlőfajtának a borára gondol. Németországból, a Rajna vidékéről származik, világszerte ismerik és elismerik. Ez az egyik leg fagytűrőbb fajta, de rothadásra hajlamos. Fürtje kicsi, hengeres, gyakran szabálytalan alakú és tömött. Bogyói közepesen vastag héjúak, közepes nagyságúak, lédúsak, savasak, jellegzetes ízűek és sárgászöld színűek. Termőképessége közepes,cukortartalma közepes, savtartalma nagy. A belőle készült bor finom, friss illatú és zamatú, általában kemény, nagy extrakttartalmú, karakteres, de finom savérzetű bor.

Magyarországon Badacsonyban és a móri borvidéken termesztettek a legjobbak, de a Csongrádi borvidéken is elterjedt. Csak névrokona az olaszrizlingnek.

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Gyöngyözőbor
A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.