Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” kitüntetést. A család több generáció óta termeszt szőlőt, de bortermeléssel a 70-es évek óta foglalkoznak.
Mára már 25 hektáros területen gazdálkodnak. A Mátrai borvidék legjobb dűlőiben termelnek szőlőt: Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör. A minőségi borok érdekében terméskorlátozást végeznek, a birtokborokat kizárólag kézzel válogatott és szüretelt szőlőből készítik. A pincészet egyik zászlós bora a félédes Muscat Ottonel.
Mátrai borok jellemzői
A talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik. A Mátra hegység déli délnyugati lejtőit érő sok napsugár és a vulkanikus talaj miatt többnyire tüzes, illatos borok készülnek. A fehérborra elsősorban a friss, virág és gyümölcs illat jellemző, de az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörösboroknál is felfedezhető. A szőlőfajták közül az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és chardonnay kiemelkedő.
Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet borai
Fehérborok: Mátrai Zöldveltelini (száraz), Mátrai Olaszrizling (félszáraz), Mátrai Szürkebarát (száraz), Mátrai Irsai Olivér (száraz), Mátrai Sauvignon Blanc (száraz), Mátrai Chardonnay (száraz), Mátrai Muscat Ottonel (félédes), Mátrai Királyleányka (száraz), Tramini Gyöngyözőbor (száraz), Mátrai Sárga Muskotály (száraz), Mátrai Sárga Muskotály (félédes), Mátrai Sárga Muskotály Gyöngyöző (száraz), Dűlőszelektált Paskomi Chardonnay (száraz)
Rozé: Mátrai Kékfrankos ROSE (száraz)
Vörösborok: Mátrai Kékfrankos (száraz), Mátrai Cabernet Sauvignon (száraz), Mátrai Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc Barrique (száraz), Nektárium Cuvée (félédes), Mátrai Cabernet Franc (száraz),
Birtokbor: Amerlot (száraz), Peres Cuvée (száraz)
Szponzorált linkek: