navigáció
változások
szabályok
közösség
Vinopédia
|
A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk. A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Máslás
A máslás egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kíváló minőségű bor törkölyére mustot öntünk, és jól összekeverjük. Az aszúbor törkölyét nem lehet rendesen kipréselni, és marad benne 20-30% must, amit ha a hígabb, erjedésben lévő musttal elkerverünk, akkor egy sokkal jobb minőségű, nagyobb mennyiségű musot kapunk. A máslás készítésekor arra kell odafigyelni, hogy a törköly friss legyen, mivel hamar ecetesedésbe kezd, és megrontja a mustot.
A máslást sok helyen fordításnak is nevezik, és akkor a máslást annak nevezik, mikor az aszú [seprő]?jére bort áztatatnak, és a seprőből kiázott anyagok jelentősen feljavítják a bort.
A máslás minőségre a szamorodni és az egyputtonyos aszú közé sorolandó.
Ajánlott oldalak:
- Tokaji Aszú
- A Tokaji Aszú, vagy röviden aszú a Tokaji Borvidéken előállított aszúbor, ami nem más, mint aszúsodott és normál szőlő ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Eszencia
- Eszencia Igen régi, és elismert tokaji borkülönlegesség, az Eszencia borok a tokaji borok csúcsa. A bor készítésének módja, hogy a ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Fordítás
- Fordítás A fordítás egy tokaji borfajta, ami úgy készül, hogy az egyszer már kipréselt aszúszemeket másodjára is ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Törköly
- A törköly azoknak a szőlőrészeknek a neve, amelyek a préselés, taposás, vagy sajtolás után visszamaradtak. Ezek a szilárd részek a héj ...
2009-10-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Erjedés
- Lásd: ...
2009-07-08 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Must
- Must A must nem más, mint általában a gyümölcsféléknek, de főképp a szőlőnek a kipréselt leve. A szőlő mustja 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat ...
2009-06-26 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Puttony
- Puttony Háton hordozható, fém vagy fa edény, amit szüretelénél használnak. Ebbe gyűjtik a szőlőt a sorokból, és háton viszik ki a ...
2009-06-26 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Szamorodni
- A szamorodni lengyel szó, azt jelenti: ahogy termett. Ez egy tokaji bortípus, amely az aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Száraz és édes ...
2009-06-09 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Aszú
- Aszúbor Aszúbor az a különleges minőségű bor, amelyet a tőkén hagyott, ott töppedt és nemesen rothadt, a szüretkor külön szedett ...
2009-06-09 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Gyöngyözőbor
- A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Siller/Schiller
- A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Eiswein
- Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Alapbor
- Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Almabor (cider, cidre)
- A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Aszúeszencia
- Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Prosecco
- A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Essencia
- Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Viognier
- A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Malbec
- A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
|
|