Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A Tokaji Aszú, vagy röviden aszú a Tokaji Borvidéken előállított aszúbor, ami nem más, mint aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített borkülönlegesség. A tokaji borok közül a Tokaji Aszú a leghíresebb. Az évszázados hagyomány az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésén és azt ezt követő borkészítésen alapul. A fahordókban érlelt aszú általában 8-10 éves korában éri el palackképességét, azaz ebben az időben lehet lepalackozni a bort.
A legjobb minőségű aszúk Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községekből származik.
A aszúbor története szerint az első aszúbort Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja készítette sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből az úrnő számára. Ezt a történetet alátámasztja Kazinczy Ferenc egy feljegyzése, amelyben Kazinczy Pétert, a fejedelemasszonyt nevezete meg az említett történelmi adat forrásául.
 


A szócikkhez társított címkék:
tokaji bor

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Eszencia
Eszencia Igen régi, és elismert tokaji borkülönlegesség, az Eszencia borok a tokaji borok csúcsa. A bor készítésének módja, hogy a ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Máslás
Máslás A máslás egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kíváló minőségű bor ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Fordítás
Fordítás A fordítás egy tokaji borfajta, ami úgy készül, hogy az egyszer már kipréselt aszúszemeket másodjára is ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszú
Aszúbor Aszúbor az a különleges minőségű bor, amelyet a tőkén hagyott, ott töppedt és nemesen rothadt, a szüretkor külön szedett ...
2009-06-09 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Tokaji Borvidék
Tokaj-hegyaljai borvidék Földrajzi elhelyezkedése Az Eperjes-Tokaji-hegység vulkanikus eredetű tömbjét délről a Bodrog folyó határolja és ...
2009-06-09 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Gyöngyözőbor
A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.