navigáció
változások
szabályok
közösség
Vinopédia
|
A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk. A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Fordítás
A fordítás egy tokaji borfajta, ami úgy készül, hogy az egyszer már kipréselt aszúszemeket másodjára is felhasználják. A művelet során az aszútésztát beleforgatják az új borba, és innen kapta nevét. Az [aszútészta]? sok értékes anyagot tartalmaz, ami ezzel a technológiával nem megy kárba, és az így létrejött bor könnyed, gyümölcsös, és édessége megközelíti egy alacsony puttonyszámú aszúét.
Ajánlott oldalak:
- Tokaji Aszú
- A Tokaji Aszú, vagy röviden aszú a Tokaji Borvidéken előállított aszúbor, ami nem más, mint aszúsodott és normál szőlő ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Eszencia
- Eszencia Igen régi, és elismert tokaji borkülönlegesség, az Eszencia borok a tokaji borok csúcsa. A bor készítésének módja, hogy a ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Máslás
- Máslás A máslás egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kíváló minőségű bor ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Puttonyszám
- Puttonyszám A Tokaji Aszú jelzője lehet, azaz az aszúbor minőségét a puttonyszám határozza meg. Minél magasabb a puttonyszám, (korábban ...
2009-06-26 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Aszú
- Aszúbor Aszúbor az a különleges minőségű bor, amelyet a tőkén hagyott, ott töppedt és nemesen rothadt, a szüretkor külön szedett ...
2009-06-09 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Gyöngyözőbor
- A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Siller/Schiller
- A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Eiswein
- Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Alapbor
- Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Almabor (cider, cidre)
- A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Aszúeszencia
- Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Prosecco
- A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Essencia
- Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Viognier
- A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Malbec
- A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
|
|