Puttonyszám
A Tokaji Aszú jelzője lehet, azaz az aszúbor minőségét a puttonyszám határozza meg. Minél magasabb a puttonyszám, (korábban 3, 4, jelenleg 5 vagy 6 lehet) jellemzően annál magasabb minőséggel és nagyobb édességgel rendelkezik. A puttonyszám azt mutatja meg, hogy 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz, ami hagyományosan 136 l.
Az egykori szabályozás szerint az a tokaji aszú minősül háromputtonyosnak, amelynek minimális természetes cukortartalma minimum 60 gramm/liter. A négyputtonyosnak legalább 90 gramm/liter, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter, a hatputtonyosnak pedig 150 gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie. A címkén feltüntetett puttonyszámot tehát ma már a bor cukor-, illetve cukormentes szárazanyag-tartalma alapján határozzák meg.
A 3 és 4 puttonyos kategóriát a 2013-as új szabályozás értelmében megszűntették, míg az 5 és 6 puttonyos minimális cukortartalma nem változott. A 6 puttonyos aszúénál magasabb cukor és szárazanyagtartalommal rendelkező italokat eszenciának nevezik, cukortartalmuk akár 850 gramm is lehet, alkoholtartalmuk 2-3 %.
cukortartalom
Szponzorált linkek: