Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Puttonyszám

 

A Tokaji Aszú jelzője lehet, azaz az aszúbor minőségét a puttonyszám határozza meg. Minél magasabb a puttonyszám, (korábban 3, 4, jelenleg 5 vagy 6 lehet) jellemzően annál magasabb minőséggel és nagyobb édességgel rendelkezik. A puttonyszám azt mutatja meg, hogy 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz, ami hagyományosan 136 l.

Az egykori szabályozás szerint az a tokaji aszú minősül háromputtonyosnak, amelynek minimális természetes cukortartalma minimum 60 gramm/liter. A négyputtonyosnak legalább 90 gramm/liter, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter, a hatputtonyosnak pedig 150 gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie. A címkén feltüntetett puttonyszámot tehát ma már a bor cukor-, illetve cukormentes szárazanyag-tartalma alapján határozzák meg.
 A 3 és 4 puttonyos kategóriát a 2013-as új szabályozás értelmében megszűntették, míg az 5 és 6 puttonyos minimális cukortartalma nem változott. A 6 puttonyos aszúénál magasabb cukor és szárazanyagtartalommal rendelkező italokat eszenciának nevezik, cukortartalmuk akár 850 gramm is lehet, alkoholtartalmuk 2-3 %. 
 


A szócikkhez társított címkék:
cukortartalom

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Must
Must A must nem más, mint általában a gyümölcsféléknek, de főképp a szőlőnek a kipréselt leve. A szőlő mustja 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat ...
2009-06-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gönci hordó
Gönci hordó A gönci hordó egy tokaji hordótípus, nevét Göncz községről kapta, amely a Tokaji Borvidéken található ...
2009-06-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Tokaji Aszú
A Tokaji Aszú, vagy röviden aszú a Tokaji Borvidéken előállított aszúbor, ami nem más, mint aszúsodott és normál szőlő ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszú
Aszúbor Aszúbor az a különleges minőségű bor, amelyet a tőkén hagyott, ott töppedt és nemesen rothadt, a szüretkor külön szedett ...
2009-06-09 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Csányi Pincészet - Villányi borvidék
A Csányi pincészet Magyarország egyik legmodernebb borászati üzeme Villányban, ahol a fejlett tech­no­ló­gia mellett a ...
2017-09-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Direkt termő
A direkt termő szőlők a filoxéravész után terjedtek el Magyarországon, mert gyökerük ellenáll a filoxérának. Az amerikai szőlőfajok ...
2017-06-06 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zsendülés
A szőlő érésének a kezdete. Ebben az időszakban megpuhul a bogyóhéj, és a szőlőbogyó megváltoztatja a színét. A zsendülés általában július végén, augusztus elején következik ...
2017-05-25 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mokos Családi Pincészet - Villányi Borvidék
A Pincészet Bemutatása A Mokos Családi Pincészet három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék ...
2014-07-17 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Frankos Borház
A családi vállalkozást Pethő Lászlóné borász-okleveles borbíráló vezeti, aki 1988-tól, az alapítása óta tagja a ...
2014-01-01 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Linbrunn Pincészet
Jó annak, aki mifelénk szőlősgazda, hiszen különösen szép munkája van: gondoskodik arról, hogy ami a villányi talajban és ...
2013-08-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.