Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Tokaj-hegyaljai borvidék

 

Földrajzi elhelyezkedése
Az Eperjes-Tokaji-hegység vulkanikus eredetű tömbjét délről a Bodrog folyó határolja és Tokajnál olvad egymásba a Tisza és a már említett Bodrog. A hegyek és a folyók által határolt déli lejtők adják a világhírű borokat.
A borvidék területe : 11149 Ha (ebből 9829 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület : kb. 5500 Ha
A borvidék települései : Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu

 

Területi adottságok
A mikroklíma kialakulását a hegyek és a folyók által alkotott védettség segítette. Jellemző a meleg, napos nyár, a hosszú, száraz ősz. Az aszúsodáshoz elengedhetetlen nemespenész kialakulását az őszi páraképződés segíti, ami a terület szélvédettségének és a folyóknak együttesen köszönhető.

A talajra jellemző, hogy  főként riolit, andezit és ezek tufáiból létrejött vulkáni takarón barna erdőtalaj alakult ki. A borvidék talajának döntő része erősen kötött agyag, sok helyen köves, nehezen művelhető. A tokaji Kopasz-hegy nyúlványain lösz található.

(Forrás: www.borigo.hu)

  

Történelmi áttektintés
A Tokaj ótörök eredető név valószínűleg folyómenti erdőt jelent. A Tokaj-hegyaljai szőlők első hiteles említése 1251-ből származik. Az Árpád-házi királyok nagy szőlőművelési kultúrával rendelkező népekkel telepítettek be a királyság területére, ekkor még Tokaj-hegyalja nem tűnt ki a többi borvidékek közül. A tatárjárás tökéletesen földig rombolta a meglévő szőlőterületeket, amelyek újratelepítésére IV. Béla király olasz és vallon telepeseket hozatott az országba, máig több község név is tanuskodi erről,  például Olaszliszka, Bodrogolaszi. Valószínűleg ezekben az időkben került a borvidékre a furmint, bakator és a gohér szőlőfajta is.   
Az 1590-es években már használták az „aszú szőlő” kifejezést Tokaj-hegyalján, azaz már készítettek aszúbort.

Az aszúbor előállításának feltétele a késői szüret, ami hagyományosan Simon-Júda napjára esik (október 28.). 1655-ben már az Országgyűlés is foglalkozik az aszúborral, ez is mutatja az aszú gazdasági súlyát, vizsgálják kémiai és egészségügyi szempontokból is. Akkoriban szinte az összes borvidék megpróbálkozott aszúbor készítéssel, de Tokaj kiszorította őket a piacról. Kiemelt vásárlónak számítottak a lengyelek és az oroszok, Péter cár és Katalin cárnő egy különítményt állomásoztattak Tokajban, akik feladata a bor felvásárlása volt.

Mária Terézia rendeletei nagyban visszafogták a tokaji bor forgalmazásának lehetőségeit, majd a filoxéra vész teljesen kipusztította a hegyaljai szőlőket, majd az újratelepítés során nagy volt a fajtavesztés.

 

(Forrás: www.tokaj.hu)

Tokaj-hegyalja szőlőfajtái
-    Furmint
-    Hárslevelű
-    Sárgamuskotály
-    Zéta (Oremus)
-    Kövérszőlő
-    Gohér

 

 

Tokaj-hegyalja borai

 

A Tokaj-Hegyaljai termések a legnagyobb édességet tartalmazzák a világ borvidékei közül, mégis a legnagyobb mennyiséget a száraz tételek adják. A legegyszerűbb száraz borfajta megnevezése az ordinárium, amely utódjai azok a fajtaborok, melyek fajtatisztán kerülnek forgalmazásba, mint a [Tokaji Furmint]?, [Tokaji Hárslevelű]?, [Tokaji Sárga Muskotály]? vagy a [Tokaji Zéta]?. A különböző szőlőfajták ötvözéséből (keveréséből) előállított borokat nevezzük cuveé-nek, melyek szintén egyre népszerűbbek a borvidéken.

 

A tokaji száraz borok besorolásai a következők lehetnek: minőségi és különleges minőségi – az utóbbi jelzőt akkor használhatják, ha a bor alapanyagául szolgáló szolgáló must cukorfoka eléri a 19 fokot. Ezen borok között találhatjuk a [töppedt szőlő]?ből készült vagy [késői szüretelésű]? édesborokat.

 

-    Tokaji Aszú

 

-    Szamorodni

 

-    Fordítás

 

-    Máslás

 

-    Esszencia

 

-    Cuveé

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Tokaji Aszú
A Tokaji Aszú, vagy röviden aszú a Tokaji Borvidéken előállított aszúbor, ami nem más, mint aszúsodott és normál szőlő ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eszencia
Eszencia Igen régi, és elismert tokaji borkülönlegesség, az Eszencia borok a tokaji borok csúcsa. A bor készítésének módja, hogy a ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Máslás
Máslás A máslás egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kíváló minőségű bor ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Fordítás
Fordítás A fordítás egy tokaji borfajta, ami úgy készül, hogy az egyszer már kipréselt aszúszemeket másodjára is ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Gohér
Gohér Már a XVI. században is létezett, ősi magyar szőlőfajta. Korai érésű, tőkéje középerős, fürtje nagyon laza, bogyói ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Filoxéra
Filoxéra / Viteus vitifolii / Szőlőgyökértetű Filoxéra járvány és az átoltás Az 1800-as évek közepe táján ...
2009-06-23 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Furmint
Furmint A furmint, vagy furmin fehérborok készítésére alkalmas, jellegzetesen magyar szőlőfajta, A legjobban aszúsodó magyar szőlő, eredete nem pontosan ...
2009-06-23 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Hárslevelű
Hárslevelű Tõkéje erõs növekedésû, vesszõi vastagok, világosbarna színûek. Levele csipkés szélû, a ...
2009-06-23 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Zéta (Oremus)
Zéta (Oremus) A Furmint és a Buvier szõlõkbõl keresztezésével állította elő Király Ferenc. A közelmúltig OREMUS néven ...
2009-06-23 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Kövérszőlő
Kövérszõlõ : Õsi Tokaji szõlõfajta, amely a filoxéra vészben szinte teljesen kipusztult. Középérésû, magas ...
2009-06-23 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.