Furmint
A furmint, vagy furmin fehérborok készítésére alkalmas, jellegzetesen magyar szőlőfajta, A legjobban aszúsodó magyar szőlő, eredete nem pontosan meghatározható, lehet ez Dél-Itália, mai Horvátország, Szerbia vagy éppen Magyarország.
A furmintnak több fajtáját is megkülönböztetjük, lehet fehér, piros, vagy változó. A legelterjedtebb a fehér furmint.
Tõkéje erõs növekedésû, aranysárgás vesszõi vannak.
Sötétzöld, hólyagos leveleit, és közepesre növõ hengeres, laza fürtök jellemzik. Bogyói sárgászöldek, mire beérnek arany színûek, a napos oldalon rozsdásodók.
Hajlamos a Botrytis cinerea gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemesrothadás jellegű, ami az aszúképződés előfeltétele.
Elsősorban a Tokaji Borvidéken és a Nagy-Somlói Borvidéken termesztik.
Szponzorált linkek: