Chasselas
Chasselas – Saszla - Fábián szőlője
Származását tekintve a legfontosabb svájci szőlőfajta.
A Chasselas, vagy más nevén a saszla az egyik legelterjedtebb csemegeszőlő-fajta hazánkban, nemcsak a szőlészek és borászok, hanem a házikert-tulajdonosok is kedvelik. Magyarországon a legjobb termőhelye a Mátrai Borvidéken van, különösen a gyöngyösi saszla iránt nagy a kereslet.
Két változatát különböztetjük meg: Fehér chasselas (Chasselas blanc) és a Piros chasselas (Chasselas rouge). Átlagos években már szeptember közepétől lehet szüretelni. A szőlő termőképessége közepes, de klónjai, mint a Fehér chasselas K.16 vagy a Piros chasselas K.18 már nagyobb mennyiséget teremnek, de ezek már inkább borszőlők. Jó a szőlő fagytűrése, nem rothad, jól eltartható. Sokan készítenek belőle bort is, jellemző rájuk a finom savösszetétel, nem túl fajtajelleges, ezért jól házasítható bor.
Szponzorált linkek: