Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Chasselas
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2021-01-21 15:06:36
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Chasselas


ChasselasChasselas – Saszla - Fábián szőlőjeSzármazását tekintve a legfontosabb svájci szőlőfajta.A Chasselas, vagy más nevén a saszla az egyik legelterjedtebb [csemegeszőlő]-fajta hazánkban, nemcsak a szőlészek és borszák, hanem a házikert-tulajdonosok is kedvelik. Magyarországon a legjobb termőhelye a [Mátrai Borvidék]en van, különösen a gyöngyösi saszla iránt nagy a kereslet.


A Chasselas, vagy más nevén a saszla az egyik legelterjedtebb [csemegeszőlő]-fajta hazánkban, nemcsak a szőlészek és borászok, hanem a házikert-tulajdonosok is kedvelik. Magyarországon a legjobb termőhelye a [Mátrai Borvidék]en van, különösen a gyöngyösi saszla iránt nagy a kereslet.Két változatát különböztetjük meg: Fehér chasselas (Chasselas blanc) és a Piros chasselas (Chasselas rouge). Átlagos években már szeptember közepétől lehet szüretelni. A szőlő termőképessége közepes, de klónjai, mint a [Fehér chasselas K.16] vagy a [Piros chasselas K.18] már nagyobb mennyiséget teremnek, de ezek már inkább borszőlők. Jó a szőlő fagytűrése, nem rothad, jól eltartható. Sokan készítenek belőle bort is, jellemző rájuk a finom savösszetétel, nem túl fajtajelleges, ezért jól házasítható bor.


Két változatát különböztetjük meg: Fehér chasselas (Chasselas blanc) és a Piros chasselas (Chasselas rouge). Átlagos években már szeptember közepétől lehet szüretelni. A szőlő termőképessége közepes, de klónjai, mint a [Fehér chasselas K.16] vagy a [Piros chasselas K.18] már nagyobb mennyiséget teremnek, de ezek már inkább borszőlők. Jó a szőlő fagytűrése, nem rothad, jól eltartható. Sokan készítenek belőle bort is, jellemző rájuk a finom savösszetétel, nem túl fajtajelleges, ezért jól házasítható bor.


 


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.