Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny [gombabetegség]?ekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. Amennyiben jó minőséget szeretnénk elérni, akkor ásványi anyagokban gazdag, sovány gránittörmelékes területeken ültessük. Elviseli a meleget és a szárazságot. Érleléskor hosszú fahordós megoldás a legkedvezőbb.

Főbb fajtái: Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Franc, Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Shiraz.

 

A kékszőlőből vörösbort készítenek, de ha a kékszőlőt nem héján erjesztik, mint a vörösbor készítés esetében, hanem rögtön préselik, vagy csak rövid ideig áztatják a héján, akkor [rozé]? bort kapunk, ami világosabb színű. 

 

A szőlő egészségmegőrzés szempontjából is fontos szerepet játszik az ember életében. Kutatások igazolják, hogy szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek elleni védőhatása állapítható meg a szőlőben lévő [flavonoid]?oknak és [rezveratrol]?nak. Gyorsító hatása van a [koleszterin]? kiürítésénél, valamint a héjában levő [antocianin]? és [proantocianin]? elősegíti a szervezetben levő vitaminok könnyebb beépülését.

 

A gasztronómiában is fontos szerepet tölt be a kékszőlőből készült bor. Kifejezetten ajánlják nemes vadak mellé, gyümölcsök és mártások környezetében. Bárány, illetve galamb mellé is kitűnő választás. Csokoládés desszert mellé pedig remek kombináció.

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőfajta

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Direkt termő
A direkt termő szőlők a filoxéravész után terjedtek el Magyarországon, mert gyökerük ellenáll a filoxérának. Az amerikai szőlőfajok ...
2017-06-06 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zsendülés
A szőlő érésének a kezdete. Ebben az időszakban megpuhul a bogyóhéj, és a szőlőbogyó megváltoztatja a színét. A zsendülés általában július végén, augusztus elején következik ...
2017-05-25 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Itália
Az Itália csemegeszőlőfajtát 1911-ben Pirovano állította elő Olaszországban a Chasselas Napoleon és a Hamburgi muskotály keresztezésével. ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Sárfehér
A Sárfehér, másik nevén Zsige egy magyar szőlőfajta. Nem tévesztendő össze az Arany sárfehér fajtával. Somló, Neszmély és ...
2012-03-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Kocsis Irma
A Kocsis Irma szőlőfajta a Glória Hungariae testvére. Könnyen felismerhető fajta, mert kacsai nemcsak a nóduszokon találhatóak, hanem az ízközböl is ...
2012-03-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Karát
A Karát fehérborszőlő-fajtát Kurucz András és Kwaysser István nemesítette. A Szürkebarát és a Kövidinka keresztezésével ...
2012-03-02 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Saszla
A Saszla, vagy más néven chasselas a legjobb ízű és a legelterjedtebb csemegeszőlő-fajta. A fajcsoporton belül a legfontosabb fajták a következők: fehér ...
2012-03-02 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.