Perzsa eredetű kékszőlő, igazán ismertté Franciaországban vált a Rhone-vidéken, de a világ több szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik. ( Dél-Afrika, Ausztrália, Kalifornia stb) Az utóbbi néhány évtizedben az Újvilág is felismerte a fajta nagyságát. A legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el ezzel a karakteres, erősen fűszeres kékszőlővel. Fürtjei közepesen nagyok, vállasak, bogyója kicsi, színe sötétkék, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Rothadásra nem hajlamos. Külföldi tapasztalatok szerint termőképessége jó.
Bora jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas, de minőségét nagyban meghatározza a szüret időpontja. A túl korán szüretelt szőlő tanninjai éretlenek lesznek, illata meglehetősen zöldes, paprikás, elkésett szüretnél a bor alkoholban túlsúlyos lehet, egysíkúvá válhat. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel.
Nagyközönség számára több néven ismert fajta: Syrah, Shyraz, Petite Syrah.
Szponzorált linkek: