A Pinot noir vörös szőlőfajta, amely Franciaországból származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A Pinot blanc-al és a [Pinot gris]?-vel (Szürkebarát) fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a kék, vagy fekete bogyójú "testvér". Innen ered elnevezése, a "noir" jelentése sötét-fekete. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből, míg származási helyén főleg pezsgő-alapbort készítenek belőle.
A Pinot Noir igen fekvésérzékeny, leginkább a hűvösebb, északi fekvésű domboldalakat kedveli, ebből következően a téli fagyokra kevésbé érzékeny. A szőlőszemek vékony héjúak, mélykék színűek és rendkívül édesek. Időjárástól függően általában szeptember közepén, október elején éri el a szüretelhető 20-as [mustfok]?ot. A fajta komoly hátránya, hogy a gombás fertőzésekre igen érzékeny.
A Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a "borok királya" elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümlcsös jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlkozik, de kitűnő kísérője lehet néhány szelet [Camambert]? vagy [Brie]? sajtnak is.
Testes, csersavakban gazdag, ezért szervírozása 16-18 °C fokon ajánlott.
Szponzorált linkek: