A Cabernet Sauvignon mellett a legismertebb kékszőlő fajta a világon. Franciaországból, a bordeaux-i borvidékről származik, de mára már az egész világon elterjedt fajta. Már a tizenhetedik század elején jól ismerték és igen kedvelt fajtának számított. Középérésű, akár már Október elején szüretelhető, viszont magas fagy- és rothadástűrő képessége miatt, a szüretelés egy-két héttel elhalasztható, így akár 20-21 cukorfokkal is betakarítható. Termőképessége közepes.
Fürtjei és bogyói kicsik, de a fürtök tömöttek, bogyóhéja vastag, levele szabályos ötkarélyú, kissé megnyúlt, a levélerek töve illetve a nyél környéke pirosas színeződésű.
Kiváló minőségű bor készíthető belőle, színe mélyvörös, íze nagyon markáns, extraktdús, kellemesen fanyar, finom zamattal.
Hazánkban Villányi Borvidék és a Szekszárdi Borvidék egyaránt kitűnő termőterületei.
Szponzorált linkek: