Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Földrajzi elhelyezkedése

Google maps link


Hazánk legdélebbi borvidéke a Villányi-hegységet öleli körül, a magasabban fekvő dűlőkből szinte "átlátni" Horvátországba.
A borvidék területe : 4500 Ha (ebből 3800 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület : kb. 1800 Ha
A borvidék települései két körzetre oszlanak:
Villányi körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd,
Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony, Vokány
Villány három tájegység találkozásánál a róla elnevezett hegységet keletről lezáró Templom- hegy lábánál, a Karasica parján, a mediterráneum szélén fekszik.
Mérsékelten meleg és nedves éghajlatú, jelentősebb mikroklímabeli eltérést a hegységi és síksági területek között találhatunk, elsősorban a kitettségéből adódóan.
Villány életében döntő szerepe van annak, hogy a hegység déli lejtőinek éghajlati és talajadottságai egyedülállóan kedvező feltételeket biztosítanak a magas színvonalú szőlőtermeléshez. A szőlőterületeknek a 150 m-es rétegvonal feletti területe I. osztályú, alatta a 120 m-es rétegvonalig II. osztályú besorolású.

Területi sajátosságok
Mérsékelten meleg és nedves éghajlatú, jelentősebb mikroklímabeli eltérést a hegységi és síksági területek között találhatunk, elsősorban a kitettségéből adódóan.
Villányi hegység déli lejtőinek éghajlati és talajadottsága igen kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermesztéshez.

A talajadottságok meghatározó szerepet játszanak a borok jellegének, illat- és zamatanyagának, továbbá extrakttartalmának alakulásában. A Szársomlyó jellegzetes kopár, kúpszerű csúcsa cukorsüveg alakjával könnyen megtévesztheti a borvidékre látogatót. Formája ellenére a hegység javarészt mészkőből áll, de az évszázadok során bebizonyosodott, hogy így is értékes termőtalajjal szolgál a szőlők számára. A borvidék fő talajanyagai a mészkő, agyagos, néhol homokos lösztakaróval. Az itteni szőlők szinte teljes egészben nehéz, de jó víztartó talajon teremnek.

 

 

A leghíresebb dűlők
A villányi hegy oldalában elhelyezkedő termőhelyek nagy része német nevet kapott, hiszen a betelepedő sváb szőlősgazdák keresztelték el a dűlőket alakjuk, külső jellegzetességük vagy a hozzájuk fűződő legendák vagy történelmi események alapján.
A Jammertál jelentése siralomvölgy. A híres termelőhely feltehetőleg az 1687-es szársomlyói csata után kapta a nevét. A legenda szerint a császári seregek győzelmét követően még hetekig hallatszott a törökök jajgatása a   hegyek közül.
A Csillagvölgy (Sterntal) neve talán a tiszta környezetre utal. Ez az első dűlő a Villányt nyugat felé elhagyó út mentén.
A Remete- dűlő a Csillagvölgy keleti oldalán található szőlők termőhelye, sok kisparcellás szőlőültetvénnyel az oldalán, meredek lefutással. 
Az Ördögárok (Teufelsgraben)- dűlő neve egy nagyharsányi mondára utalhat, amely szerint a hegyek között futó árok, illetve völgy úgy keletkezett, hogy azt maga az ördög szántotta.
A Kopár- dűlő a legnyugatibb villányi dűlő. Észak felől teljesen védett, rendkívül kedvező éghajlatú termőhely. A tavaszi rügyfakadás itt két héttel korábban kezdődik, mint az ország legjobb fekvésű dűlőiben. 

 

(Forrás: http://www.villany.hu)


Történelmi áttekintés
A legenda szerint a Honfoglalás után Bor vitéz és népe ezen a vidéken telepedtek le, ők fejleszették a borkultúrát, sőt maga a nedü is róla kapta a nevét.
Az évezredes hagyományokra visszanyúló szőlészetnek és borászatnak mindig is vezető szerepe volt Villányban. A török idők utáni betelepítéseket követően a XIX. századi vasútépítés ad új lendületet a régiónak sok középület, egyházi polgárias lakóház épült. A filoxéra vész az első, majd az első világháborút követő szerb megszállás és a Dél-vidék elcsatolása komoly piacvesztést, és hanyatlást okozott. A második világháborút követő szocialista gazdálkodás módot felváltotta a rendszerváltás utáni gazdálkodási trendek, amelynek köszönhetően gyors virágzásnak indult Villány, minőségi borkereskedelembe bekapcsolódó magán gazdaságok kapcsán felgyorsul a települések fejlődése is, virágoznak a családi pincészetek. 

 

Villány borai
Villány elsősorban nem fehérborairól vált híressé. Siklós környéki területeken telepítik a fehérszőlőt, így az innen származó borokhoz párosul a Siklósi név. Az innen származó fehérborok fő tulajdonságai, hogy sokkal több napfényt kapnak a más borvidékek szőlőjénél, és megfelelő borászati ismeretekkel nagyon tartalmas, szép fehérborokat lehet készíteni. A vidéken az úgynevezett rizlingvonal a domináns.
Az első telepesek által behozott kékoportó (Blauportugieser) szőlőkből sehol másutt meg nem található vörösbort állítanak elő.

 

(Forrás: http://www.villany.hu)

 

Fehérborok:
-    Olaszrizling
Vörösborok:
-    Portugieser
-    Kékfrankos
-    [Cabarnet sauvignon]?

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Portugieser
A Magyarországon Kékoportóként ismert szőlőfajta valószínűleg portugál eredetű, más források szerint osztrák ...
2009-05-07 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Olaszrizling
Ahány forrás, annyi eredetjelölés. Vannak akik francia területről származtatják, vannak akik szerint Észak-Olaszország lankáiról ...
2009-04-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Kékfrankos
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem ...
2009-02-11 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Fehérbor
Fehérbor Fehérbort szinte mindegyik szőlőfajtából lehet készíteni, még vörös- vagy kékszőlőből is, ez esetben viszont gyorsan el kell ...
2009-02-11 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
primitivo di manduria
Manduria a délolasz Pulia régió egyik települése, ahonnan eredettvédett 1oo% Primitivo szőlőből készült, nehéz testes borok készülnek. A ...
2012-04-19 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bormúzeum
Bükkalja Borvidék Pelyhe Pince - Múzeum Magyarország első zsűrizett tufafaragásos pincéje www.pelyhepionce.hu ...
2010-12-08 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Sassicaia
A Sassicaia bor története a Bolgheri borvidék története. Egy Piemontéből származó báró, Marchese Mario Incisa Rocchetta Pisában tanult ...
2010-11-09 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Borvidék
Magyarországon 22 borvidék van, az alábbi lista szerint: - Badacsonyi Borvidék - Balaton-felvidéki Borvidék - Balatonfüred-Csopaki ...
2009-07-01 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Borrégió
Magyarországon 7 borrégióban összesen 22 borvidék van. Alföldi borrégió (Duna borrégió) A Duna és a Tisza közötti ...
2009-07-01 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Tokaj Borrégió
Tokaj borrégió Tokaj botrytis-es édes, és testes száraz boraival olyan egyedülálló stílust képvisel. Furmintból, Hárslevelűből ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Soproni Borrégió
Soproni borrégió Egyetlen magyarországi borvidék tartozik ebbe a régióba. Sopron város és a borvidék földrajzi, szőlészeti és ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Pannon Borrégió
Pannon borrégió A régió, a Duna, a Dráva és a Balaton által határolt dombvidéken és a közülük kiemelkedő ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Észak-Dunántúli Borrégió
Észak-Dunántúli borrégió A Buda környéki és a Budapest feletti Duna-szakasz mellett elterülő borvidékek tartoznak ide. A régió ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online