Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Földrajzi elhelyezkedése

Google maps link


Hazánk legdélebbi borvidéke a Villányi-hegységet öleli körül, a magasabban fekvő dűlőkből szinte "átlátni" Horvátországba.
A borvidék területe : 4500 Ha (ebből 3800 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület : kb. 1800 Ha
A borvidék települései két körzetre oszlanak:
Villányi körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd,
Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony, Vokány
Villány három tájegység találkozásánál a róla elnevezett hegységet keletről lezáró Templom- hegy lábánál, a Karasica parján, a mediterráneum szélén fekszik.
Mérsékelten meleg és nedves éghajlatú, jelentősebb mikroklímabeli eltérést a hegységi és síksági területek között találhatunk, elsősorban a kitettségéből adódóan.
Villány életében döntő szerepe van annak, hogy a hegység déli lejtőinek éghajlati és talajadottságai egyedülállóan kedvező feltételeket biztosítanak a magas színvonalú szőlőtermeléshez. A szőlőterületeknek a 150 m-es rétegvonal feletti területe I. osztályú, alatta a 120 m-es rétegvonalig II. osztályú besorolású.

Területi sajátosságok
Mérsékelten meleg és nedves éghajlatú, jelentősebb mikroklímabeli eltérést a hegységi és síksági területek között találhatunk, elsősorban a kitettségéből adódóan.
Villányi hegység déli lejtőinek éghajlati és talajadottsága igen kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermesztéshez.

A talajadottságok meghatározó szerepet játszanak a borok jellegének, illat- és zamatanyagának, továbbá extrakttartalmának alakulásában. A Szársomlyó jellegzetes kopár, kúpszerű csúcsa cukorsüveg alakjával könnyen megtévesztheti a borvidékre látogatót. Formája ellenére a hegység javarészt mészkőből áll, de az évszázadok során bebizonyosodott, hogy így is értékes termőtalajjal szolgál a szőlők számára. A borvidék fő talajanyagai a mészkő, agyagos, néhol homokos lösztakaróval. Az itteni szőlők szinte teljes egészben nehéz, de jó víztartó talajon teremnek.

 

 

A leghíresebb dűlők
A villányi hegy oldalában elhelyezkedő termőhelyek nagy része német nevet kapott, hiszen a betelepedő sváb szőlősgazdák keresztelték el a dűlőket alakjuk, külső jellegzetességük vagy a hozzájuk fűződő legendák vagy történelmi események alapján.
A Jammertál jelentése siralomvölgy. A híres termelőhely feltehetőleg az 1687-es szársomlyói csata után kapta a nevét. A legenda szerint a császári seregek győzelmét követően még hetekig hallatszott a törökök jajgatása a   hegyek közül.
A Csillagvölgy (Sterntal) neve talán a tiszta környezetre utal. Ez az első dűlő a Villányt nyugat felé elhagyó út mentén.
A Remete- dűlő a Csillagvölgy keleti oldalán található szőlők termőhelye, sok kisparcellás szőlőültetvénnyel az oldalán, meredek lefutással. 
Az Ördögárok (Teufelsgraben)- dűlő neve egy nagyharsányi mondára utalhat, amely szerint a hegyek között futó árok, illetve völgy úgy keletkezett, hogy azt maga az ördög szántotta.
A Kopár- dűlő a legnyugatibb villányi dűlő. Észak felől teljesen védett, rendkívül kedvező éghajlatú termőhely. A tavaszi rügyfakadás itt két héttel korábban kezdődik, mint az ország legjobb fekvésű dűlőiben. 

 

(Forrás: http://www.villany.hu)


Történelmi áttekintés
A legenda szerint a Honfoglalás után Bor vitéz és népe ezen a vidéken telepedtek le, ők fejleszették a borkultúrát, sőt maga a nedü is róla kapta a nevét.
Az évezredes hagyományokra visszanyúló szőlészetnek és borászatnak mindig is vezető szerepe volt Villányban. A török idők utáni betelepítéseket követően a XIX. századi vasútépítés ad új lendületet a régiónak sok középület, egyházi polgárias lakóház épült. A filoxéra vész az első, majd az első világháborút követő szerb megszállás és a Dél-vidék elcsatolása komoly piacvesztést, és hanyatlást okozott. A második világháborút követő szocialista gazdálkodás módot felváltotta a rendszerváltás utáni gazdálkodási trendek, amelynek köszönhetően gyors virágzásnak indult Villány, minőségi borkereskedelembe bekapcsolódó magán gazdaságok kapcsán felgyorsul a települések fejlődése is, virágoznak a családi pincészetek. 

 

Villány borai
Villány elsősorban nem fehérborairól vált híressé. Siklós környéki területeken telepítik a fehérszőlőt, így az innen származó borokhoz párosul a Siklósi név. Az innen származó fehérborok fő tulajdonságai, hogy sokkal több napfényt kapnak a más borvidékek szőlőjénél, és megfelelő borászati ismeretekkel nagyon tartalmas, szép fehérborokat lehet készíteni. A vidéken az úgynevezett rizlingvonal a domináns.
Az első telepesek által behozott kékoportó (Blauportugieser) szőlőkből sehol másutt meg nem található vörösbort állítanak elő.

 

(Forrás: http://www.villany.hu)

 

Fehérborok:
-    Olaszrizling
Vörösborok:
-    Portugieser
-    Kékfrankos
-    [Cabarnet sauvignon]?

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Portugieser
A Magyarországon Kékoportóként ismert szőlőfajta valószínűleg portugál eredetű, más források szerint osztrák ...
2009-05-07 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Olaszrizling
Ahány forrás, annyi eredetjelölés. Vannak akik francia területről származtatják, vannak akik szerint Észak-Olaszország lankáiról ...
2009-04-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Kékfrankos
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem ...
2009-02-11 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Fehérbor
Fehérbor Fehérbort szinte mindegyik szőlőfajtából lehet készíteni, még vörös- vagy kékszőlőből is, ez esetben viszont gyorsan el kell ...
2009-02-11 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
primitivo di manduria
Manduria a délolasz Pulia régió egyik települése, ahonnan eredettvédett 100% Primitivo szőlőből készült, nehéz testes borok készülnek. A ...
2012-04-19 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bormúzeum
Bükkalja Borvidék Pelyhe Pince - Múzeum Magyarország első zsűrizett tufafaragásos pincéje www.pelyhepionce.hu ...
2010-12-08 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Sassicaia
A Sassicaia bor története a Bolgheri borvidék története. Egy Piemontéből származó báró, Marchese Mario Incisa Rocchetta Pisában tanult ...
2010-11-09 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Borvidék
Magyarországon 22 borvidék van, az alábbi lista szerint: - Badacsonyi Borvidék - Balaton-felvidéki Borvidék - Balatonfüred-Csopaki ...
2009-07-01 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Borrégió
Magyarországon 7 borrégióban összesen 22 borvidék van. Alföldi borrégió (Duna borrégió) A Duna és a Tisza közötti ...
2009-07-01 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Tokaj Borrégió
Tokaj borrégió Tokaj botrytis-es édes, és testes száraz boraival olyan egyedülálló stílust képvisel. Furmintból, Hárslevelűből ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Soproni Borrégió
Soproni borrégió Egyetlen magyarországi borvidék tartozik ebbe a régióba. Sopron város és a borvidék földrajzi, szőlészeti és ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Pannon Borrégió
Pannon borrégió A régió, a Duna, a Dráva és a Balaton által határolt dombvidéken és a közülük kiemelkedő ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Észak-Dunántúli Borrégió
Észak-Dunántúli borrégió A Buda környéki és a Budapest feletti Duna-szakasz mellett elterülő borvidékek tartoznak ide. A régió ...
2009-06-23 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.