Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Sassicaia bor története a Bolgheri borvidék története.


Egy Piemontéből származó báró, Marchese Mario Incisa Rocchetta Pisában tanult mezőgazdasági ismereteket, ahol megismerkedett és feleségül vett egy toszkán nemes hölgyet. A frigyhez Bolgheri városának környékén ás a tengerparton földterületek is jártak. Ez a vidék azonban nem a bortermelésről ismert jó nevű vidék Toszkánában.
Ezen a vidéken szegénység uralkodott és a mocsaras tájakon malária fertőzött, ami miatt a lakosság a hegytetőkre költözött. A tengerpart megközelítése igen nehéz és veszélyes volt, ezért a halászat helyett a vadászatot tartották első számú élelemforrásnak.


Abban az időben a tartomány vezetői komoly erőfeszítéseket tettek a mocsártalanításra, amit követően az emberek lemerészkedtek a hegyről és mezőgazdasági tevékenységekbe, zöldség és gyümölcstermesbe kezdtek. A [szőlő]?művelés is elterjedt, de kezdetben csak családi szinten. Mindenki magának állította elő az évi borszükségletét. A sík területeken rosé és fehérborok készültek, a hegyoldalakon pedig könnyed vörösborok sangioveséből.
Mario Incisa della Rocchetta elégedetlen volt a helyi borokkal, így úgy dönt, hogy bordeaux-i mintára jó bort fog készíteni.
1942-ben ülteti az első cabernet sauvignon és merlot tőkéket és rettentő nagy igényességgel készít bort, amit nem ad el. 1968-ban jelenik meg az első Sassicaia a piacon. Ez egy Olaszországtól idegen módon termesztett és készített minőségi bor. Azonnal nagy sikert arat és nemzetközileg is elismerik.

Természeti adottságok:
Bolgheri egy izolált terület, az egyik oldalról tenger, másik oldalról erdőkkel borított hegyek veszik körül.  Egy meleg, mediterrán, nyári napon különösen fontos hűsítő szerepe van a közeli hegyekből és a tenger felől áramló nedves szellőknek. Éjszaka pedig ugyanezen hatásoknak köszönhetően még alacsonyabb lesz a levegő hőmérséklete. A létrejövő hőmérsékletingadozás különösen fontos, hiszen lassítja az érést, és intenzívebb ízek kialakulásához vezet, valamint megőrzi a savakat.
A helyi pincészeteknek két területen vannak szőlőik. Az egyik a tengerpart felé eső sík terület, a másik a hegyvidék.  Egy pincészetnek, a Tenuta San Guido-nak azonban mindkét részen van ültetvénye. Szőlőik szinte mindig beérnek és jó minőséget produkálnak, pedig sokáig szerény keretek között működött a vállalkozás. Mára azonban modern szintre juttatták a feldolgozást. A talaj nedvessége miatt földbe vájt pincéket nem lehet itt létrehozni, így az állandó hőmérsékletről és a páratartalomról légkondicionáló berendezések gondoskodnak az új épületekben.


Tenuta San GuidoSzőlőfajták:
Bolgheri vidékén főleg a cabernet sauvignon és a merlot fajta a jellemző. Kiemelkedő az előbbi, amelyből jelenleg az összes olyan bornak – minimum 10% és maximum 80%-ot kell – tartalmaznia, amely a Bolgheri elnevezést szeretné viselni. Ezeket törvény szabályozza. Néhányan kísérleteznek cabernet franc, [syrah]? és [petit verdot]? fajtákkal.


A borvidéken 10 éve még mindössze 8 pincészet volt, mára ez a szám 45-re emelkedett. Évekkel ezelőtt a 250 hektárnyi szőlő borította területet 1300 hektár váltotta fel.


A legfontosabb dolgok természetesen a szőlőben dőlnek el. Így az, hogy az Itáliában egyébként nem szokatlan tőkénkénti 25 kilogrammos termést másfél kilóra csökkentették, nagymértékben javította a gyümölcsök beltartalmi értékét.
Az ültetvények szerkezetét is átalakították.  A 2-3000 növény helyett így a báró 1942-ben 5000-et ültetett egy hektárnyi területre. Ma egyébként már ezen is túlléptek a borvidék új pincészetei, nem ritkán 8-10 000 tőkét telepítenek ugyanekkora területre.

Az újítás következő lépcsőfokát a hosszabb időtartamú tölgyfahordós érlelés jelentette, hiszen Piemontén kívül egyáltalán nem volt elterjedt ez a technika. A borok eddig általában úgy készültek, hogy mire a következő évjárat a hordókba került, az előző már el is fogyott.
Boraiknál fontos, hogy a gyümölcsösség mellett megőrizzék a savakat a bor frissességének megtartása érdekében. Elegáns borokat készítenek, amit legfőképp vadhúsokhoz ajánlanak. A Sassicaia alkoholtartalma 12,5 – 13% között mozog. Minőségéhez nagymértékben hozzájárul, hogy a bort az 1940-es és 1960-as években telepített szőlők terméséből készítik. A birtok történetében először az alapítás óta két éve fordult elő, hogy új növényekkel cseréltek le egy már működő ültetvényt.
A borok két évet kis tölgyfahordóban töltenek, melynek egy harmada új, második harmada egy éves, utolsó harmada két éves. Ezután 6 hónapos palackos érlelés következik.
A birtok tulajdonosai egy szardíniai borásszal közösen is készítenek borokat, Barrua néven, ami főleg carignanból áll, kis merlot és cabernet sauvignonnal kiegészítve. Ez a bor 18 hónapot tölt hordóban, majd 1 évet palackban.

Néhány jó bor:


[Bolgheri]? 2005

Augusztus második fele hűvösebb volt, ami lelassította az érést. Nem lettek rosszak az évjárat borai, de a 2006-osokhoz képest sokkal szikárabbak.

Bolgheri 2006

Nagyon jó évjárat. Egyáltalán nem volt sablonos, kezdetben elég száraz volt, és bár rendelkezésre állt megfelelő mennyiségű víz a zivataroknak köszönhetően, ezek meglehetősen szabálytalanul jöttek. Összességében azonban a szüret idejére szebbek lettek a szőlők, mint 2005-ben.

A Bolgheri Sassicaiai DOC

A DOC kategória egy eredetvédelmi jelölés, általában egy jól körülhatárolható földrajzi elnevezést takar. Esetünkben egyedülálló azonban az, hogy egy DOC-t egy borral, nem csak egy területtel azonosítanak. A Bolgheri Sassicaia DOC-t kizárólag a Tenuta San Guido birtokolja. Így, bár számtalan nagyszerű bort készítenek a borvidéken, azok maximum a Bolgheri DOC vagy a Bolgheri Superiore DOC kategóriába kerülhetnek bele.

[Le Difese]? 2007

A pincészet mindennapos fogyasztásra szánt bora a család legfiatalabb tagja, mely 2002-ben került először palackozásra. A bor 70% cabernet sauvignonból és 30% sangioveséből áll, ez utóbbi szőlőfajtát kizárólag ehhez a borhoz használják. A szőlő új ültetvényekről származik.

A bort acéltartályban erjesztették tizenkét napos hordós áztatással. Az érlelés egy éven át zajlott francia és amerikai tölgyfahordókban, amelyet három hónap palackos érlelés követett. 120 000 palack készült belőle. A pincészet a bor fogyasztását a forgalomba kerülésétől javasolja, nem véletlenül, hiszen elsősorban a primer gyümölcsös jegyek uralkodnak benne mind ízben, mind illatban.

[Guidalberto]? 2007

2000-ben készült először, 60% cabernet sauvignonból és 40% merlot-ból áll. Acéltartályban erjesztik, egy 15 napos héjon áztatással egybekötve. Ezt követően a bort 12-14 hónapig érlelik amerikai és francia tölgyfahordókban, majd három hónapon át a palackban. 150 000 palack készül belőle. Sem a Guidalberto sem a Le Difese nem DOC, csak az ez alatti, IGT eredetvédelmi kategóriába férnek bele, mert olyan szőlőket is felhasználnak hozzájuk, amelyek a borvidéken kívülről származnak.


 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borvidék , Toszkána

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Provence-i borvidék
Földrajzi elhelyezkedés: Provence Franciaország délikeleti részén terül el. A Földközi-tenger, a Rhône folyó és a Côte ...
2017-10-13 | témakör: Külföldi borvidékek | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Elzászi borvidék
Elzászi borvidék Földrajzi elhelyezkedés: Elzász Franciaország északkeleti régiója, a Vogézek lábainál terül el. Az ...
2017-06-15 | témakör: Külföldi borvidékek | további részletek »»»
Bordeaux-i borvidék
Bordeaux-i borvidék Földrajzi elhelyezkedés: A kavicsos, meszes, agyagos terület Délnyugat-Franciaországban található, ahol az óceáni ...
2017-06-13 | témakör: Külföldi borvidékek | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.