A Kékoportó egy kék színű vörösborszőlő-fajta. Főként hazánkban, Németországban és Ausztriában elterjedt. Külföldön portugiser, vagy blauer portugiser néven ismert.
További nevei: Portugizer, Porthogese, Portugalske modré, Portugais Bleu, Modrý Portugal.
Legelterjedtebb bora a Kékfrankos és az Oportó keverékéből készülő Egri bikavér.
Magyarországon a következő vidékeken a legelterjedtebb: Egri borvidék, Szekszárdi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villány-Siklósi borvidék.
Jellemzői:
Szeptember első felében érik, de a szüretelését az egészségügyi állapota határozza meg. Fagytűrő képessége jó. Talajra, fekvésre nem érzékeny.
Tőkéje közepes fejlődésű, vesszői elterülőek. Fürtje középnagy, átlagtömege 11 dkg, ami tömött és vállas. Levelének színe világoszöld, felülete csupasz, fényes, vékony szövetű. Felülete sima. Bogyói közepes nagyságúak, gömbölyűek, színük sötétkék, héjuk vékony, hamvas. Ízük édes és lédús.
Szelektált változata a tertfürtű kékoportó, de létezik zöld, szürke és fehér változata is.
A belőle készült bor szép vörös színű, lágy és csersavtartalma nagy. Fajtajelleges ízek és zamatok jellemzik.
Szponzorált linkek: