A Saszla, vagy más néven chasselas a legjobb ízű és a legelterjedtebb csemegeszőlő-fajta.
A fajcsoporton belül a legfontosabb fajták a következők:
- fehér saszla, vagyis a chasselas blanc
- piros saszla, vagyis a chasselas rouge
- passatutti, mely bogyójának színe fehéressárga és íze muskotályos.
A világ számos táján kedvelt fajta és kiterjedt ültetvényekkel rendelkezik.
Legkiterjedtebb termőterülete a Loire-völgyében és Németországban, Baden környékén van.
Eredete vitatott, de Magyarországon Fábián József lelkész nevéhez fűződik a honosítása és elterjesztése. Hazánkban 6000 hektáros területen termesztik. Legjobb termőhelyei a Mátraaljai borvidéken találhatóak.
Jellemzői:
Tőkéje középerős növekedésű. Közepes, vagy bőtermő. Talaj iránt igen, de fekvés iránt nem érzékeny.
Fürtje középnagy, tömött vagy laza. Alakja a gúlára hajaz. Levele 5 karéjú, finom szövésű, színe sötétzöld. Bogyója vékony, közepes nagyságú, héja erős, húsos, ropogós, bő levű. Zamata kellemes. Napos oldalon rozsdás színű.
Általában szeptember első felében már fogyasztható, de szüretelése kitolható. Nem rothad, fagytűrése jó. Fehér és piros színű fürtjei dekor céljából használhatóak, ezért növelik a piaci értékét.
A belőle készült bor friss, könnyű, sava finom, zamata gyümölcsös, színe világossárga. Száraz fehérbor készül belőle. A piros saszlából pedig rozébor.
Legismertebb saszla borok: Fendant, Aigle, Mont-sur-Rolle, Féchy, Crépy.
Szponzorált linkek: