Idegen szagok
A bor jellegéből adódóan nagyon érzékeny a különböző szagokra, mivel nagy az [abszorpciós kapacitás]?a. Ennél fogva könnyen beveszi, átveszi a közelében tárolt anyagok szagát, de a nem kellően tiszta hordó kellemetlen szagát is átveheti, ilyenkor a bor dohos, penész szagú lesz.
A szaghibákat, amennyiben kevésbé erőteljesek, úgy nyílt fejtéssel és kénezéssel kezelhetjük, de ha intenzív szagok károsítják a bort, úgy egy szigorúan ellenőrzött [aktív szenes kezelés]? javasolt.
A pincében soha ne helyezzünk el a borra veszélyes anyagokat, amilyenek például a zöldségek, gyümölcsök, festékek, oldószerek, vagy más intenzív szagú anyagok. A pince légterét, amennyiben van rá lehetőség, gyakran szellőztessük, és a rendszeresen végezzünk [légtérkénezés]?t, amivel a pincében lévő levegőt fertőtleníthetjük, ezzel is segítve a bor minőségének megőrzését.
borhiba
Szponzorált linkek: