Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Idegen szagok

 

A bor jellegéből adódóan nagyon érzékeny a különböző szagokra, mivel nagy az [abszorpciós kapacitás]?a. Ennél fogva könnyen beveszi, átveszi a közelében tárolt anyagok szagát, de a nem kellően tiszta hordó kellemetlen szagát is átveheti, ilyenkor a bor dohos, penész szagú lesz.

A szaghibákat, amennyiben kevésbé erőteljesek, úgy nyílt fejtéssel és kénezéssel kezelhetjük, de ha intenzív szagok károsítják a bort, úgy egy szigorúan ellenőrzött [aktív szenes kezelés]? javasolt.

 

A pincében soha ne helyezzünk el a borra veszélyes anyagokat, amilyenek például a zöldségek, gyümölcsök, festékek, oldószerek, vagy más intenzív szagú anyagok. A pince légterét, amennyiben van rá lehetőség, gyakran szellőztessük, és a rendszeresen végezzünk [légtérkénezés]?t, amivel a pincében lévő levegőt fertőtleníthetjük, ezzel is segítve a bor minőségének megőrzését.


 


A szócikkhez társított címkék:
borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak. A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Penészíz
A penészíz egy jellegzetes borhiba. A rothadó szőlőből előállított bornak lehet ilyen íze, de gyakrabban előfordul penészes hordó vagy rothadó ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetsav
A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is ...
2009-07-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bágyadt bor
A bágyadt bort fáradt bornak is szokták nevezni. A bor elvesztette frissességét, üdeségét, valamint lusta, bágyadt benyomást kelt ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Azbeszt íz
Az azbesztet régebben a borászatban használták szűrűanyagként. Rákkeltő hatása miatt Magyarországon és a világ több ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zavarosodás
Zavarosodás: A jelenség általában az eslő fejtés után szokott előfordulni, mikor a bor zavarossá válik. Rendszerint pár hét ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Feketetörés
Feketetörés A feketetörés a fehértöréshez hasonlóan a savszegény boroban jelentkezhet, ahol a borban lévő vas oxidációja ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fehértörés
Fehértörés A fehértörés a savszegény boroknál fordulhat elő, ilyenkor a borban lévő vas kicsapódik, és piszkosfehér ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Seprőíz
Seprőíz A sperőízt akkor kap a bor, mikor a pince túl meleg, a bor savszegény, és túl sokat áll a seprőn erjedés után. Ilyenkor a bort le kell ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.