Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A penészíz egy jellegzetes [borhiba]?. A rothadó [szőlő]?ből előállított bornak lehet ilyen íze, de gyakrabban előfordul [penész]?es [hordó]? vagy rothadó dugó miatt.

A bor tisztasága megmarad, nem változik, de az ízére és szagára hatással van.

 

Nyílt, vagy levegőztető fejtéssel az enyhe penészíz megszüntethető. Amennyiben ez nem elég, akkor szagtalanító kénnel kell kezelnünk. Amennyiben hordó miatt keletkezik a penészíz, akkor tiszta [tárolóedény]?be való átfejtés a megoldás.

 


A szócikkhez társított címkék:
borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak. A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetsav
A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is ...
2009-07-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bágyadt bor
A bágyadt bort fáradt bornak is szokták nevezni. A bor elvesztette frissességét, üdeségét, valamint lusta, bágyadt benyomást kelt ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Azbeszt íz
Az azbesztet régebben a borászatban használták szűrűanyagként. Rákkeltő hatása miatt Magyarországon és a világ több ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Idegen szagok
Idegen szagok A bor jellegéből adódóan nagyon érzékeny a különböző szagokra, mivel nagy az abszorpciós kapacitása. Ennél fogva ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zavarosodás
Zavarosodás: A jelenség általában az eslő fejtés után szokott előfordulni, mikor a bor zavarossá válik. Rendszerint pár hét ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Feketetörés
Feketetörés A feketetörés a fehértöréshez hasonlóan a savszegény boroban jelentkezhet, ahol a borban lévő vas oxidációja ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fehértörés
Fehértörés A fehértörés a savszegény boroknál fordulhat elő, ilyenkor a borban lévő vas kicsapódik, és piszkosfehér ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Seprőíz
Seprőíz A sperőízt akkor kap a bor, mikor a pince túl meleg, a bor savszegény, és túl sokat áll a seprőn erjedés után. Ilyenkor a bort le kell ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online