Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az [azbeszt]?et régebben a borászatban használták szűrűanyagként. Rákkeltő hatása miatt Magyarországon és a világ több országában is tiltják a használatát.

 

 

Az azbeszt íz ebből a derítéshez használt rossz minőségű azbeszttől származó íz.

Az azbeszt íz egyfajta [borhiba]?.

 

 

Az azbesztnek több megnevezése is létezik: [kőlen]?, [hegyilen]?, [bányalen]?. A görög azbestos (olthatatlan) szóból ered.

 Ez egy fehér, barnás szürke vagy világos zöld színű, selyemfényű, szálas, rostos ásvány. Különböző iparcikkek, mint dugattyú, papiros, zsinór, kötél tűzálló máz készítésére használják, de megtalálható régebbi autófékpofákban vagy hullámpalában is. Hajlékony, kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, valamint húzószilárdsága nagy. Már az ókorban is használták pl. kanóc, hamvasztási lepel előállítására.  

 


A szócikkhez társított címkék:
borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak. A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Penészíz
A penészíz egy jellegzetes borhiba. A rothadó szőlőből előállított bornak lehet ilyen íze, de gyakrabban előfordul penészes hordó vagy rothadó ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetsav
A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is ...
2009-07-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bágyadt bor
A bágyadt bort fáradt bornak is szokták nevezni. A bor elvesztette frissességét, üdeségét, valamint lusta, bágyadt benyomást kelt ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Idegen szagok
Idegen szagok A bor jellegéből adódóan nagyon érzékeny a különböző szagokra, mivel nagy az abszorpciós kapacitása. Ennél fogva ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zavarosodás
Zavarosodás: A jelenség általában az eslő fejtés után szokott előfordulni, mikor a bor zavarossá válik. Rendszerint pár hét ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Feketetörés
Feketetörés A feketetörés a fehértöréshez hasonlóan a savszegény boroban jelentkezhet, ahol a borban lévő vas oxidációja ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fehértörés
Fehértörés A fehértörés a savszegény boroknál fordulhat elő, ilyenkor a borban lévő vas kicsapódik, és piszkosfehér ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Seprőíz
Seprőíz A sperőízt akkor kap a bor, mikor a pince túl meleg, a bor savszegény, és túl sokat áll a seprőn erjedés után. Ilyenkor a bort le kell ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online