Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nem teljesen tele töltött [hordó]?ban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak.

A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki, csökken az alkoholtartalom, mivel az alkohol[aldehid]?dé oxidálódik, a hártyaképző élesztők pedig bevonatot képeznek.

Főleg a [tokaji szamorodni]? és a [spanyol cherry]? boroknál alkalmazzák ezt az eljárást.

 

 

Több hátránya is van:

 

1. Előfordulhat, hogy levegőízű lesz a bor, ha huzamosabb ideig darabban tárolják.

2. Egy oxidatív állapotú gombafajta a [saccharomyces cerevisiae]? fajból nedves hártyát képez ezekben a borokban. Később ez a hártya vastagodik és széttörve belesűlyed a borba. Emiatt szűrni kell és újrafejteni.

3. [Ecetesedés]? alakulhat ki.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borászati eljárás , borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borvíz
A borvíz gyakorlatilag egy savanykás ízű víz. Erdélyben így hívják az ásványvizeket. Azokat a természetes vizeket nevezik ...
2009-10-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cukorfok
A cukorfokkal a szőlő cukortartalmának a mérését végzik, ami a minőségre utal. Minél magasabba cukorfok, annál jobb minőségű a bor. A ...
2009-10-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Bortörvény
A bortörvény egy jogszabálygyűjtemény, ami a bor készítésére, forgalmazására, kezelésére és a hamisítás ...
2009-10-19 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Bor vizezése
A 19. század végére a bor vizezése általánossá vált, még akkor is, ha ezt büntették. 300 forint bírságot kapott a ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bazaltbor - Badacsony
A Laposa Pincészet a szőlők között, a Badacsony hegy déli oldalának közepén található, mely egy széles bazaltkővel kirakott úton ...
2009-08-17 | témakör: Borászok | további részletek »»»
oxidatív borkezelés
Oxidatív borkezelésnek hívjuk azt a borkezelési eljárást, ami oxidációs folyamatokat tartalmaz. Ez egy érlelési mód, mely a ...
2009-08-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Szervírozás
A borok szervírozása fontos dolog. Ügyelni kell a megfelelő pohár kiválasztására, a tökéletes hőmérsékletre, a ...
2009-08-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Önemésztés
Az önemésztésnek nagy szerepe van a pezsgőkészítés folyamán, ugyanis hatással van az íz- és zamatanyagainak kialakulásában. Az ...
2009-08-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Önocianin
Az önocianin egy gyűjtőnév, mely a vörösborszőlő-fajták vörös színanyagaira utal. A vörösborok színének ...
2009-08-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online