Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A nem teljesen tele töltött [hordó]?ban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak.

A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki, csökken az alkoholtartalom, mivel az alkohol[aldehid]?dé oxidálódik, a hártyaképző élesztők pedig bevonatot képeznek.

Főleg a [tokaji szamorodni]? és a [spanyol cherry]? boroknál alkalmazzák ezt az eljárást.

 

 

Több hátránya is van:

 

1. Előfordulhat, hogy levegőízű lesz a bor, ha huzamosabb ideig darabban tárolják.

2. Egy oxidatív állapotú gombafajta a [saccharomyces cerevisiae]? fajból nedves hártyát képez ezekben a borokban. Később ez a hártya vastagodik és széttörve belesűlyed a borba. Emiatt szűrni kell és újrafejteni.

3. [Ecetesedés]? alakulhat ki.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borászati eljárás , borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borvíz
A borvíz gyakorlatilag egy savanykás ízű víz. Erdélyben így hívják az ásványvizeket. Azokat a természetes vizeket nevezik ...
2009-10-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cukorfok
A cukorfokkal a szőlő cukortartalmának a mérését végzik, ami a minőségre utal. Minél magasabba cukorfok, annál jobb minőségű a bor. A ...
2009-10-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Bortörvény
A bortörvény egy jogszabálygyűjtemény, ami a bor készítésére, forgalmazására, kezelésére és a hamisítás ...
2009-10-19 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Bor vizezése
A 19. század végére a bor vizezése általánossá vált, még akkor is, ha ezt büntették. 300 forint bírságot kapott a ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Laposa Birtok
A Laposa Pincészet a szőlők között, a Badacsony hegy déli oldalának közepén található, mely egy széles bazaltkővel kirakott úton ...
2009-08-17 | témakör: Borászok | további részletek »»»
oxidatív borkezelés
Oxidatív borkezelésnek hívjuk azt a borkezelési eljárást, ami oxidációs folyamatokat tartalmaz. Ez egy érlelési mód, mely a ...
2009-08-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Szervírozás
A borok szervírozása fontos dolog. Ügyelni kell a megfelelő pohár kiválasztására, a tökéletes hőmérsékletre, a ...
2009-08-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Önemésztés
Az önemésztésnek nagy szerepe van a pezsgőkészítés folyamán, ugyanis hatással van az íz- és zamatanyagainak kialakulásában. Az ...
2009-08-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Önocianin
Az önocianin egy gyűjtőnév, mely a vörösborszőlő-fajták vörös színanyagaira utal. A vörösborok színének ...
2009-08-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.