A nem teljesen tele töltött [hordó]?ban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak.
A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki, csökken az alkoholtartalom, mivel az alkohol[aldehid]?dé oxidálódik, a hártyaképző élesztők pedig bevonatot képeznek.
Főleg a [tokaji szamorodni]? és a [spanyol cherry]? boroknál alkalmazzák ezt az eljárást.
Több hátránya is van:
1. Előfordulhat, hogy levegőízű lesz a bor, ha huzamosabb ideig darabban tárolják.
2. Egy oxidatív állapotú gombafajta a [saccharomyces cerevisiae]? fajból nedves hártyát képez ezekben a borokban. Később ez a hártya vastagodik és széttörve belesűlyed a borba. Emiatt szűrni kell és újrafejteni.
3. [Ecetesedés]? alakulhat ki.
Szponzorált linkek: