Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is használták [mészkő]?oldó hatása miatt. A tiszta, vízmenetes ecetsav egy színtelen folyadék (16,5°C alatt kristály), mely vizet köt meg a környezetéből.

 

Amikor a borban is megtalálható az ecetsav, akkor az károsnak számít, rontja a bor minőségét. Legfeljebb 0,5-0,5 gramm ecetsav a megengedett egy liter borban.

Ha az újbor meleg időben, magas erjedési hőmérsékleten levegővel érintkezik, íze savanyúvá válik és szúrós szag jellemzi majd.

A [ecetbaktérium]?ok ecetsavra és vízre bontják a bor alkoholtartalmát, emiatt romlik a minősége.

Az ecetes bor szúrós szagűvá válik, savanyú lesz. Amikor a bor levegővel érintkezik, az ecetsav a bor felületén vékony hártyát képez. Elkerülhető a folyamat a bor gondos töltögetésével.

 

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borbetegség , borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Bagariaíz
A bagaraíz érett, kellemes boríz, mely a bagariabőr illatára ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak. A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Penészíz
A penészíz egy jellegzetes borhiba. A rothadó szőlőből előállított bornak lehet ilyen íze, de gyakrabban előfordul penészes hordó vagy rothadó ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bágyadt bor
A bágyadt bort fáradt bornak is szokták nevezni. A bor elvesztette frissességét, üdeségét, valamint lusta, bágyadt benyomást kelt ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Azbeszt íz
Az azbesztet régebben a borászatban használták szűrűanyagként. Rákkeltő hatása miatt Magyarországon és a világ több ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Nyúlósodás
Nyúlósodás A nyúlósodás egy túlzottan nem veszélyes betegség, ami főként az új, alacsony sav- és alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Egéríz
Egéríz Az egéríz elsősorban a vékony és alacsony savtartalmú boroknál jelentkezik, amennyiben erjedés után túl sokáig ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Virágosodás
Virágosodás A betegség általában a darabban hagyott (a tárolóedény nincs színültig borral) és alacsony alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetesedés
Ecetesedés Az ecetbaktériumok a bor levegővel érintkező felületén telepednek és élnek meg, egy vékony hártyát képeznek, majd az ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online