Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is használták [mészkő]?oldó hatása miatt. A tiszta, vízmenetes ecetsav egy színtelen folyadék (16,5°C alatt kristály), mely vizet köt meg a környezetéből.

 

Amikor a borban is megtalálható az ecetsav, akkor az károsnak számít, rontja a bor minőségét. Legfeljebb 0,5-0,5 gramm ecetsav a megengedett egy liter borban.

Ha az újbor meleg időben, magas erjedési hőmérsékleten levegővel érintkezik, íze savanyúvá válik és szúrós szag jellemzi majd.

A [ecetbaktérium]?ok ecetsavra és vízre bontják a bor alkoholtartalmát, emiatt romlik a minősége.

Az ecetes bor szúrós szagúvá válik, savanyú lesz. Amikor a bor levegővel érintkezik, az ecetsav a bor felületén vékony hártyát képez. Elkerülhető a folyamat a bor gondos töltögetésével.

 

 

 

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borbetegség , borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Bagariaíz
A bagaraíz érett, kellemes boríz, mely a bagariabőr illatára ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak. A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Penészíz
A penészíz egy jellegzetes borhiba. A rothadó szőlőből előállított bornak lehet ilyen íze, de gyakrabban előfordul penészes hordó vagy rothadó ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bágyadt bor
A bágyadt bort fáradt bornak is szokták nevezni. A bor elvesztette frissességét, üdeségét, valamint lusta, bágyadt benyomást kelt ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Azbeszt íz
Az azbesztet régebben a borászatban használták szűrűanyagként. Rákkeltő hatása miatt Magyarországon és a világ több ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Nyúlósodás
Nyúlósodás A nyúlósodás egy túlzottan nem veszélyes betegség, ami főként az új, alacsony sav- és alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Egéríz
Egéríz Az egéríz elsősorban a vékony és alacsony savtartalmú boroknál jelentkezik, amennyiben erjedés után túl sokáig ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Virágosodás
Virágosodás A betegség általában a darabban hagyott (a tárolóedény nincs színültig borral) és alacsony alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetesedés
Ecetesedés Az ecetbaktériumok a bor levegővel érintkező felületén telepednek és élnek meg, egy vékony hártyát képeznek, majd az ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.