Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Virágosodás
 

A betegség általában a darabban hagyott (a tárolóedény nincs színültig borral) és alacsony alkoholtartalmú boroknál jelentkezik. Ilyenkor a bor levegővel érintkező felszínen egy fehér színú hártyaréteg alakul ki, amely folyamatosan növekszik, míg saját súlyától beszakad, és a borba süllyed. A bor így zavaros lesz, és a [gomba]? az alkohol és [sav]?ak egy részét elbontja, így erős minőségromlás lesz megfigyelhető. A virágos bor minél előbb kezelésre szorul.

 

Kezelése lehet erős szűrés, majd alaposan kimosott és bekénezett [hordó]?ba fejtés, majd állandóan feltöltve tartjuk. A nagyon lágy boroknál lehetőség van a sav visszapótlására, aminek értéke legfeljebb 1,5 gramm / liter lehet.


A szócikkhez társított címkék:
borbetegség

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Bagariaíz
A bagaraíz érett, kellemes boríz, mely a bagariabőr illatára ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetsav
A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is ...
2009-07-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Nyúlósodás
Nyúlósodás A nyúlósodás egy túlzottan nem veszélyes betegség, ami főként az új, alacsony sav- és alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Egéríz
Egéríz Az egéríz elsősorban a vékony és alacsony savtartalmú boroknál jelentkezik, amennyiben erjedés után túl sokáig ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetesedés
Ecetesedés Az ecetbaktériumok a bor levegővel érintkező felületén telepednek és élnek meg, egy vékony hártyát képeznek, majd az ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barnatörés
Barnatörés A barnatörés egy nagyon nehezen javítható borbetegség, így a megelőzésére kell koncentrálni. A fertőzés ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borbetegségek
Borbetegségek A bor rendellenes elváltozásait két kategóriába soroljuk: az első a borhibák, a második pedig a borbetegségek. Míg a ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Záptojásszag
Záptojásszag A túlzottan kénhidrogénes boroknál alakulhat ki ez a fajta ízhiba, ami romlott tojás szagára emlékeztet, elsősorban az ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Tejsavas erjedés
Tejsavas erjedés A tejsavas erjedést nevezzük második erjesztésnek. Az alkohol erjedés során létrejött almasavat teszi sokkal lágyabb ...
2009-07-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.