Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ecetesedés

 

Az ecetbaktériumok a bor levegővel érintkező felületén telepednek és élnek meg, egy vékony hártyát képeznek, majd az alkoholt bontják le ecetsavvá és vízzé. Ilyenkor a bor kellemetlen szúrós szagú, íze pedig savanyú. A betegség kialakulása már a szőlő lassú feldolgozásával kialakulhat, de lehet fertőzés (korábbi fertőzőtt borok után a tárolóedény nem lett kellő képpen kitisztítva) vagy a meleg pince is okozhatja a bajt.

 

A betegség kialakulását könnyedén megfékezhetjük a szőlő gyors feldolgozásával, a borok tárolásánál mindig figyeljünk oda, hogy az edények színültig legyenek (szükség esetén töltögessük őket).

 

Kezelése kezdetben 10-15 gramm borkén / 100 liter bor, de sajnos a betegség nem fog eltűnni a borból, és folyamatos minőségromlás következik be. Az elkésett kezelések már hatástalanok, és ilyen esetben sajnos a bort már csak borpárlatnak lehet kifőzni.


A szócikkhez társított címkék:
borbetegség

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Bagariaíz
A bagaraíz érett, kellemes boríz, mely a bagariabőr illatára ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetsav
A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is ...
2009-07-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Nyúlósodás
Nyúlósodás A nyúlósodás egy túlzottan nem veszélyes betegség, ami főként az új, alacsony sav- és alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Egéríz
Egéríz Az egéríz elsősorban a vékony és alacsony savtartalmú boroknál jelentkezik, amennyiben erjedés után túl sokáig ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Virágosodás
Virágosodás A betegség általában a darabban hagyott (a tárolóedény nincs színültig borral) és alacsony alkoholtartalmú ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barnatörés
Barnatörés A barnatörés egy nagyon nehezen javítható borbetegség, így a megelőzésére kell koncentrálni. A fertőzés ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borbetegségek
Borbetegségek A bor rendellenes elváltozásait két kategóriába soroljuk: az első a borhibák, a második pedig a borbetegségek. Míg a ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Záptojásszag
Záptojásszag A túlzottan kénhidrogénes boroknál alakulhat ki ez a fajta ízhiba, ami romlott tojás szagára emlékeztet, elsősorban az ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Tejsavas erjedés
Tejsavas erjedés A tejsavas erjedést nevezzük második erjesztésnek. Az alkohol erjedés során létrejött almasavat teszi sokkal lágyabb ...
2009-07-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa