Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Ecetesedés
Verzió: 1  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-22 16:40:07
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Ecetesedés

 

Az ecetbaktériumok a bor levegővel érintkező felületén telepednek és élnek meg, egy vékony hártyát képeznek, majd az alkoholt bontják le ecetsavvá és vízzé. Ilyenkor a bor kellemetlen szúrós szagú, íze pedig savanyú. A betegség kialakulása már a szőlő lassú feldolgozásával kialakulhat, de lehet fertőzés (korábbi fertőzőtt borok után a tárolóedény nem lett kellő képpen kitisztítva) vagy a meleg pince is okozhatja a bajt.

 

A betegség kialakulását könnyedén megfékezhetjük a szőlő gyors feldolgozásával, a borok tárolásánál mindig figyeljünk oda, hogy az edények színültig legyenek (szükség esetén töltögessük őket).

 

Kezelése kezdetben 10-15 gramm borkén / 100 liter bor, de sajnos a betegség nem fog eltűnni a borból, és folyamatos minőségromlás következik be. Az elkésett kezelések már hatástalanok, és ilyen esetben sajnos a bort már csak borpárlatnak lehet kifőzni.









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.