Barnatörés
A barnatörés egy nagyon nehezen javítható [borbetegség]?, így a megelőzésére kell koncentrálni. A fertőzés közvetlenül a penészes, rohadt, [botrytis]?es szőlőből származó mustot és bort veszélyezteti. A botrytisből származó lakkáz enzim vagy a penészes [szőlő]?ből származó egyéb enzimek osxidálódnak, és bizonyos vegyületeket lebontanak a borban, amik majd kicsapódnak. Ennek hatására a bor színe a borostyán-sárgáról egészen csokoládé-barnáig változhat.
Megelőzése lehet, hogy a kipréselt szőlőt megalkázzuk, valamint nem végzünk nyílt fejtéseket. Fahordós tárolás esetén pedig törekedni kell arra, hogy az edény mindig szinültig legyen, mert így meg tudjuk akadályozni az oxidációt.
Kezelés során alkalmazhatunk ként és kénessavat, vagy nagyon súlyos helyzetben pedig [csersav-zselatinos derítés]?t is végezhetünk.
borbetegség
Szponzorált linkek: