Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss, illatos, szőlő ízeket és illatokat hozrdoznak és gyakran enyhén szénsavasak.
Másik elnevezése a [primőr bor]?. Nnovember, december környékén elkészül. Augusztusban vagy szeptember elején szüretelik, az erjedés két hétnél nem tart tovább, ezután másfél-két hónapig érlelik, majd palackozzák.
Nem minden szőlőfajta alkalmas újbor készítésére, mert a jellegzetes jegyek csak érlelés közben alakulnak ki. A [Csabagyöngye]? vagy az Irsai Olivér például primőrbornak a legtökéletesebb.
Az aszú készítésben játszott szerepe jelentős, hiszen a leszedett aszúszemekre mustot vagy fiatalbort töltenek.
Körülbelül egy évig, tehát a következő szüretig számít egy bor újbornak.
Legismertebb újbor a francia [Beaujolais]?.
Szponzorált linkek: