Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss, illatos, szőlő ízeket és illatokat hozrdoznak és gyakran enyhén szénsavasak.

 

Másik elnevezése a [primőr bor]?. Ez a fajta már november, december környékén elkészül. A szüret augusztusban vagy szeptember elején megtörténik, az erjedés pedig nem tart tovább két hétnél, majd másfél-két hónap érlelést követően palackozzák.

Nem minden szőlőfajta alkalmas újbor készítésére, mert a jellegzetes jegyek csak érlelés közben alakulnak ki. Ezzel szemben a [Csabagyöngye]? vagy az Irsai Olivér primőrbornak a legtökéletesebb.

 

Az aszú készítésben is nagy szerepet játszik, hiszen az aszúszemek leválasztása után mustot vagy fiatalbort töltenek hozzájuk.

 

Körülbelül egy évig, tehát a következő szüretig számít egy bor újbornak.

Legismertebb újbor a francia [Beaujolais]?.

 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borkészítés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Sassicaia
A Sassicaia bor története a Bolgheri borvidék története. Egy Piemontéből származó báró, Marchese Mario Incisa Rocchetta Pisában tanult ...
2010-11-09 | témakör: Borrégiók, borvidékek | további részletek »»»
Németh Attila Gábor
Németh Attila Gábor borász vállalkozása Gyöngyöstarján külterületén található, melynek neve Borjúmáj tanya. ...
2010-11-04 | témakör: Borászok | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online