Kén-dioxid – Kénezés
A kénezés szerepe elengedhetetlen a borászatban, fertőtlenítő és tartósító szerepe van, megköti a levegő oxigénjét, lassítja az oxidációt, és az öregedést.
Szüretkor a mustot, amennyiben rothadt, sérült szőlőfürtök is vannak a leszüretelt szőlőben, úgy nagyon gyorsan le kell darálni és ki kell [prés]?elni a szőlőt, és a mustot szabad csak kénezni, ez meggátolja az esetleges ecetesedést, amelyet a [rothadás]? okozhat.
Hagyományos a pincékben a hordókat kénezéssel fertőtlenítik (kénlapokat égetnek el a [hordó]?ban, amit gyorsan bedugóznak, hogy a kénlapból származó füst és gáz bennmaradjon a hordóban).
A kén-dioxidos kezelés az erjedés is után is hasznos: a borban található ként két részre oszthatjuk, kötött kénre és szabad kénre. A bor eltarthatóságát az alkohol- és savkoncentráció mellett a szabad kén mennyisége is befolyásolja, ha túl alacsony, akkor a bor megbarnul, zavaros, és ecetes lesz. Amennyiben túl magas a szabad kén szintje, úgy az árt a bor aromájának, ízének.
Kapcsolódó anyagok:
Borkészítés folyamata
borkészítés
Szponzorált linkek: