Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta borokétól. Olyan alkotórészeket tartalmaz a szőlőlevélen kívűl, melyek nem találhatóak meg a hamisítatlan borokban. Ilyen nem oda illő elem pl. a bodzalevél, fuxin, szőlőcukor, szacharin és a különböző festékanyagok.

 

A borhamisítás története már az ókorra vezethető vissza. Főként azokban az időszkokban szaporodott meg a borhamisítás, mikor az időjárás nem kedvezett megfelelően a természetes bor előállításához, hiszen kevés szőlő termett.

A borhamisítást mint ahogy napjainkban is, már az ókorban is büntették. Erről Hammurappi uralkodó törvényei között olvashatunk.

Az ókori Görögország és Róma hatalmas bormennyiséget fogyasztott, mind a tiszta, mind pedig a hamisított borokból, bár utóbbit főként a szegények és a rabszolgák itták.

 

A középkorban sem csökkent a borhamisítás, itt is különféle adalékokat kevertek az italokba. Mint az ókorban, itt is a mennyiségi szükségletek kielégítése volt a fő cél a pénzkeresésen túl.

 

A 19. század második felében a rohamosan fejlődő vegyipar és élelmiszeripar újabb távlatokat nyitott meg a műborok elkészítésében, ugyanis újabb és újabb adalékanyagokat és színezékeket használtak. A cukoripar beindulásával elterjedt a felcukrozott bor, melynek alkoholtartalma alacsonyabb volt. Ezeket kapás bornak, vizimiskának nevezték.

 

A hamis bor ráadásul az egészségre is ártalmas hatással van, hiszen mérgező színesfémeket és ólmot is tartalmazhat. Ezeket a fajta műborokat voltak kénytelenek fogyasztani a Monarchia hadseregeinek katonái is.

 

 

1880-as, '90-es években a filoxéra-járvány a szőlőterületek felét elpusztította, így az ebből származó borhiányt ugyancsak hamis borokkal próbálták pótolni. Ekkor Európa több országában is súlyos probléma lett a hamisítás. Magyarországot is fenyegették a műborok, több magyar bor és tokaji borok is fennakadtak a vizsgálatokon. Ekkor már a színezékeken és az ólmon kívül, arzén és higany is kerülhetett az italba, ami veszélyes mérgezéseket okozhatott.

 

1893-ra annyira elharapódzott a helyzet, hogy hazánk az eddigieknél is szigorúbb bortörvényt hírdetett ki.

1908-ban pedig megszületett a második bortörvény is, amit tovább szigorítottak, miután Franciaország, Németország, Olaszország és Ausztria is szigorításokat vezetett be. Gyakoribbá váltak az ellenőrzések.

 

1960-ban a magyar állam elkezdi pancsoltatni a bort. Ebben az évben 13-szor annyi Móri leánykát adtunk el az oroszoknak, mint amennyi összesen termett.

 

Magyarország bortermelése az 1980-as évek közepén kb. 5,4 millió hektoliter volt. Tulajdonképpen korlátlannak tűnt a felvevőpiac mértéke, így a ebben az időszakban kiemelkedően jó pénzkereseti lehetőség adódott a szőlészet és borászat területén. Ezt a politikai vezetők is tudták, így először ők alakítottak szőlővel foglalkozó szakcsoportokat, és ez a folyamat azt eredményezte, hogy a kommunista rezsim bukása után a szőlőterületek nagy része már magántulajdonban volt. 

A bortermelés 1983-ban érte el a csúcspontját, amikor a  mennyiség 50%-át tagországok vásárolták fel. Ezt követően visszaesés következett amit az 1989-es szocialista rendszer összeomlása még jobban tetőzött.

 

1990-es években a hamisítók napszítta zsuppszalmát áztattak ki és ezzel hoztak létre szép aranysárga színt a pancsolt bornak.

 

1997-ben létrejött az úgynevezett borkommandó a vámosok és a megyei főkapitányságok együttműködése által. Ez a különleges egység megalakulását követően három év elteltéve, az egyre szerényebb fogások miatt feloszlott.

 

A filoxéra-járvány elmúlásával és az új szőlőtelepítésnek köszönhetően csökkent a borhiány, aminek eredményeképpen csökkent a borhamisítások száma is.

Bár a borhamisítás alábbhagyott, soha nem tűnt el örökre. A palackozott igényes borok, a zárjegy és a borkultúra terjedése visszaszorítja ezt a folyamatot, de manapság is találkozunk még az úgynevezett tablettás borokkal.

Hazánkbana a hamisított borok a mennyisége eléri a tiszta borok mennyiségének a 20%-át, ami több százezer hektoliternek felel meg.

 


A szócikkhez társított címkék:
borhamisítás , borkészítés , borkezelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barrique bor
A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zúzó-bogyózó
Zúzó-bogyózó A szőlő feldolgozásánál a szőlőszemeket el kell választani a kacstól. Erre a feladatra használjuk a ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Sommelier-borpohárnok
A sommelier a borpincér francia neve. Szokták borpohárnoknak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Vincellér
A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. ...
2009-07-16 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékszőlő
A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. ...
2009-07-16 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Dekantálás
A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban ...
2009-07-15 | témakör: Egyéb | további részletek »»»Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online