A sommelier a borpincér francia neve. Szokták [borpohárnok]?nak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem igazodnak el a megfelelő minőségű borok világában. Egy gasztronómiai szakemberről van szó, aki kiválóan ismeri a borokat, illetve tisztában van azzal, hogy melyik ételhez melyik nedű harmonizál.
Ő a borok hivatásos szakértője, a borpincér.
Ma már Magyarországon is több városban elsajátíthatjuk a sommelier szakmát, különféle tanfolyamokon és iskolákban.
Ilyen tanfolyam elvégezhető többek között a londoni székhelyű [Wine and Spirit Education Trust]? (WSET), a világ legelismertebb borszakértő képzése által Magyarországon, a [Nemeztközi Borakadémia]? WSET képzésén, valamint a [Borkollégium Borszalon]? tanfolyamain, illetve a [Magyar Sommelier Szövetség]? oktatásásnak keretében Budapesten. Több étterem is, mint pl. a Gundel étterem - ami először alkalmazott Magyarországon borpohárnokot - is indít képzéseket.
További iskolák még többek között a [Sós István Borászati Szakközépiskola]?, valamint a [Bor és Párlat Akadémia]?.
Pécsen a [Pannon Boregyetem]? tanfolyam elvégzése után válhatunk sommelierré.
A sommelier nyakában ezüstláncon lógó kehely elengedhetetlen kelléke a munkájának. Ezt [tastevin]?nek hívják. Egyenlőtlen felülete miatt alkalmas a bor színének vizsgálatára. A vörösborokat mindig lapos, csésze alakú ezüstkehelyben vizsgálják.
Tastevin
felszolgálás
Szponzorált linkek: