Már 542 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A sommelier a borpincér francia neve. Szokták [borpohárnok]?nak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem igazodnak el a megfelelő minőségű borok világában. Egy gasztronómiai szakemberről van szó, aki kiválóan ismeri a borokat, illetve tisztában van azzal, hogy melyik ételhez melyik nedű harmonizál. 

Ő a borok hivatásos szakértője, a borpincér.

 

 

Ma már Magyarországon is több városban elsajátíthatjuk a sommelier szakmát, különféle tanfolyamokon és iskolákban.

Ilyen tanfolyam elvégezhető többek között a londoni székhelyű [Wine and Spirit Education Trust]? (WSET), a világ legelismertebb borszakértő képzése által Magyarországon, a [Nemeztközi Borakadémia]? WSET képzésén, valamint a [Borkollégium Borszalon]? tanfolyamain, illetve a [Magyar Sommelier Szövetség]? oktatásásnak keretében Budapesten. Több étterem is, mint pl. a Gundel étterem - ami először alkalmazott Magyarországon borpohárnokot - is indít képzéseket.

További iskolák még többek között a [Sós István Borászati Szakközépiskola]?, valamint a [Bor és Párlat Akadémia]?

Pécsen a [Pannon Boregyetem]? tanfolyam elvégzése után válhatunk sommelierré.

 

A sommelier nyakában ezüstláncon lógó kehely elengedhetetlen kelléke a munkájának. Ezt [tastevin]?nek hívják. Egyenlőtlen felülete miatt alkalmas a bor színének vizsgálatára. A vörösborokat mindig lapos, csésze alakú ezüstkehelyben vizsgálják.

 

tastevin

 

  Tastevin


A szócikkhez társított címkék:
felszolgálás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
WineScan
A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa