Már 537 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A sommelier a borpincér francia neve. Szokták [borpohárnok]?nak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem igazodnak el a megfelelő minőségű borok világában. Egy gasztronómiai szakemberről van szó, aki kiválóan ismeri a borokat, illetve tisztában van azzal, hogy melyik ételhez melyik nedű harmonizál. 

Ő a borok hivatásos szakértője, a borpincér.

 

 

Ma már Magyarországon is több városban elsajátíthatjuk a sommelier szakmát, különféle tanfolyamokon és iskolákban.

Ilyen tanfolyam elvégezhető többek között a londoni székhelyű [Wine and Spirit Education Trust]? (WSET), a világ legelismertebb borszakértő képzése által Magyarországon, a [Nemeztközi Borakadémia]? WSET képzésén, valamint a [Borkollégium Borszalon]? tanfolyamain, illetve a [Magyar Sommelier Szövetség]? oktatásásnak keretében Budapesten. Több étterem is, mint pl. a Gundel étterem - ami először alkalmazott Magyarországon borpohárnokot - is indít képzéseket.

További iskolák még többek között a [Sós István Borászati Szakközépiskola]?, valamint a [Bor és Párlat Akadémia]?

Pécsen a [Pannon Boregyetem]? tanfolyam elvégzése után válhatunk sommelierré.

 

A sommelier nyakában ezüstláncon lógó kehely elengedhetetlen kelléke a munkájának. Ezt [tastevin]?nek hívják. Egyenlőtlen felülete miatt alkalmas a bor színének vizsgálatára. A vörösborokat mindig lapos, csésze alakú ezüstkehelyben vizsgálják.

 

tastevin

 

  Tastevin


A szócikkhez társított címkék:
felszolgálás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
WineScan
A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online