Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás szabályairól. Ezért érdemes tudni, hogy mind a bor rendelése és kóstolása a férfi feladata. Az étteremben a nő ül le először az asztalhoz, és ő is választ elsőként az étlapról. Az ételt azonban, ahogy a választott bort is, a férfi közli a pincérrel, majd ő elé kerül először a kóstolásra szánt pohár egy kis borral.

 

Először mindig a bor látványát és megjelenését nézzük meg. A szemrevételezés során a poharat a száránál fogjuk meg, és a fény felé tartjuk, majd 45 fokban megdöntve vizsgáljuk meg a bor színét és átlátszóságát. Fehér borok esetében a minőséget jelzi, ha színe átlátszó, tükrös. A vörös borok nem mindig áttetszőek, de ez nem feltétlenül jelent hibát, mivel a szűretlen vörösborok nem tükrös tisztaságúak. Kóstolás előtt a bort óvatosan megforgatva szellőztessük meg, majd intenzív, rövid szippantásokkal mérjük fel a bor illatát.

 

A kóstoláskor egy kis kortyot vegyünk a szánkba, és 3-4 másodpercig ízlelgessünk. Eközben ne dohányozzunk, és ne rágózzunk. A korty lenyelése után figyeljük meg a bor utóízét is. Ha a kóstolás után a bor külső megjelenését, illatát és ízhatását megfelelően harmonikusnak találtuk, akkor elfogadjuk a bort, és a nő poharába töltünk először.


A szócikkhez társított címkék:
borkóstolás , borrendelés , illem

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
WineScan
A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
OenoFoss
Az OenoFoss egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A 60 ezer referenciaminta felhasználásával ...
2011-09-02 | témakör: Egyéb | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa