Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás szabályairól. Ezért érdemes tudni, hogy mind a bor rendelése és kóstolása a férfi feladata. Az étteremben a nő ül le először az asztalhoz, és ő is választ elsőként az étlapról. Az ételt azonban, ahogy a választott bort is, a férfi közli a pincérrel, majd ő elé kerül először a kóstolásra szánt pohár egy kis borral.

 

Először mindig a bor látványát és megjelenését nézzük meg. A szemrevételezés során a poharat a száránál fogjuk meg, és a fény felé tartjuk, majd 45 fokban megdöntve vizsgáljuk meg a bor színét és átlátszóságát. Fehér borok esetében a minőséget jelzi, ha színe átlátszó, tükrös. A vörös borok nem mindig áttetszőek, de ez nem feltétlenül jelent hibát, mivel a szűretlen vörösborok nem tükrös tisztaságúak. Kóstolás előtt a bort óvatosan megforgatva szellőztessük meg, majd intenzív, rövid szippantásokkal mérjük fel a bor illatát.

 

A kóstoláskor egy kis kortyot vegyünk a szánkba, és 3-4 másodpercig ízlelgessünk. Eközben ne dohányozzunk, és ne rágózzunk. A korty lenyelése után figyeljük meg a bor utóízét is. Ha a kóstolás után a bor külső megjelenését, illatát és ízhatását megfelelően harmonikusnak találtuk, akkor elfogadjuk a bort, és a nő poharába töltünk először.


A szócikkhez társított címkék:
borkóstolás , borrendelés , illem

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
WineScan
A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
OenoFoss
Az OenoFoss egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A 60 ezer referenciaminta felhasználásával ...
2011-09-02 | témakör: Egyéb | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online