A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai
kötéstípus csak egy bizonyos, a kötésre jellemző frekvencián vibrál és a vibráció következtében az adott hullámhosszú fényt elnyeli, így
egyenes arány áll fenn az elnyelt fény mennyisége és a mintában lévő adott típusú kémiai kötések száma között. Az FTIR technika lényege, hogy
a fényt egy interferométer segítségével egymást követően 3000 hullámhosszon átbocsátja a mintán és mind a 3000 alkalommal egy
szenzor segítségével megméri, hogy az adott hullámhosszon milyen mértékben nyelte el a minta a fényt. Ezt követően a gép pontosan meg
tudja állapítani, hogy a különféle kémiai kötésekből mennyi található a mintában, vagyis, hogy milyen a minta kémiai összetétele.
Ezen az elven működik az OenoFoss, illetve a WineScan műszer.
Szponzorált linkek: