A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják.
Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a görög crampus, vagyis ördög szóból ered.
A krampampuli receptjének hozzávalói:
- vagdalt füge
- mag nélküli datolya
- mazsola
- malagaszőlő
- cukrozott narancshéj
- dióval bélelt aszaltszilva
- darabokra tördelt szentjánoskenyér
Elkészítése:
Egy öblös, tűzálló tál tetejére egy vasrostélyost rakunk, amire 1 kg széttört és narancshéjon ledörzsölt süvegcukrot helyezünk, melyet fél liter cukornádrummal megöntözünk.
Ezt követően meggyújtjuk, lehetőleg fidibusszal és megvárjuk, míg a cukor belecsepeg a tálba.
Ezután két liter forralt, fűszerezett fehérbort, 1 liter forró teát és 2-2 citrom és narancs levét töltünk hozzá.
Pár percig állni hagyjuk és pohárba szortírozzuk.
Olaszországban parampampolinak nevezik a krampampuli azon változatát, mely törkölypálinkát, grappát, mézet, kávét is tartalmaz.
Szponzorált linkek: