Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják.


Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a görög crampus, vagyis ördög szóból ered.


A krampampuli receptjének hozzávalói:
-    vagdalt füge
-    mag nélküli datolya
-    mazsola
-    malagaszőlő
-    cukrozott narancshéj
-    dióval bélelt aszaltszilva
-    darabokra tördelt szentjánoskenyér


Elkészítése:
Egy öblös, tűzálló tál tetejére egy vasrostélyost rakunk, amire 1 kg széttört és narancshéjon ledörzsölt süvegcukrot helyezünk, melyet fél liter cukornádrummal megöntözünk.
Ezt követően meggyújtjuk, lehetőleg fidibusszal és megvárjuk, míg a cukor belecsepeg a tálba.
Ezután két liter forralt, fűszerezett fehérbort, 1 liter forró teát és 2-2 citrom és narancs levét töltünk hozzá.
Pár percig állni hagyjuk és pohárba szortírozzuk.


Olaszországban parampampolinak nevezik a krampampuli azon változatát, mely törkölypálinkát, grappát, mézet, kávét is tartalmaz.
 


A szócikkhez társított címkék:
pálinka , pálinka fajtái

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Butella
A butella a pálinka tárolására alkalmas palackformájú, cserépedény. Hazánkban először Hódmezővásárhelyen ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Butykos
A butykos egy lapos, szűk nyakú pálinkás edény. Anyaga üveg, vagy mázas ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pálinkahordó
Többféle pálinkahordót különböztetünk meg méret, földrajzi elhelyezkedés és az anyaga alapján. - butella vagy butélia - ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Újfehértói meggypálinka
Az újfehértói meggypálinka az eredetvédett pálinkák sorát erősíti. Kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ...
2012-01-30 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pannonhalmi törkölypálinka
A pannonhalmi törkölypálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. Kizárólag a pannonhalmi régió ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Gönci barackpálinka
A gönci barackpálinka az eredetvédett pálinkák egyike. Alapanyaga Gönc vidékének kajszibarackja. A régió nevezetessége közé ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa