Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pálinka kóstolás lépései

 

 

1)    Levegőztetés

Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert aromáját a kitöltés után pár perccel adja ki igazán. A legmegfelelőbb pohár a pálinkafogyasztáshoz a tulipán alakú pohár. Öblös fala segít, hogy jobban élvezhessük a pálinka aromáját abba beleszagolva. A borral ellentétben a pálinkát nem lötyögtetjük körkörös mozdulatokkal és nem hűtve szolgáljuk fel.

 

2)    A látvány

A pálinka lehet tökéletes, tükrös, tiszta, opálos, zavaros, üledékes. A jó minőségű pálinka színe legtöbbször tiszta átlátszó, kivéve, ha hordóban vagy gyümölcságyon érlelik, mert akkor színe lehet kissé sötétebb. Nem tartalmazhat színezékeket.

 

3)    Illatok

Mély, intenzív lélegzéssel szagoljuk meg a pálinkát. A jó pálinka tiszta és gyümölcsös!

 

4)    Kortyolás

A pálinkát nem hajtjuk fel, hanem apró kortyokban élvezzük az ízét.

 

5)    Szárazpróba

A kóstolást követően lehet szárazpróbát végezni hogy megtudjuk minőségi pálinkát fogyasztottunk-e. Ennek egyik módja, hogy az üres poharat 5-10 percre félre tesszük, majd ezt követően a pohárba beleszagolva kellemes, lekváros illatokat érezhetünk. Másik lehetőség, hogy amíg még van a pohárban pálinka, a kézfejünkre csepegtetünk egy kicsit, és ezt megszagolva a gyümölcsre jellemző illatok jönnek elő. Azoknál az italoknál, ahol az illatokat aromák hozzáadásával érték el, mindezek eltűnnek a szárazpróba során.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
pálinka , pálinka kóstolás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Butella
A butella a pálinka tárolására alkalmas palackformájú, cserépedény. Hazánkban először Hódmezővásárhelyen ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Butykos
A butykos egy lapos, szűk nyakú pálinkás edény. Anyaga üveg, vagy mázas ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pálinkahordó
Többféle pálinkahordót különböztetünk meg méret, földrajzi elhelyezkedés és az anyaga alapján. - butella vagy butélia - ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Újfehértói meggypálinka
Az újfehértói meggypálinka az eredetvédett pálinkák sorát erősíti. Kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ...
2012-01-30 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pannonhalmi törkölypálinka
A pannonhalmi törkölypálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. Kizárólag a pannonhalmi régió ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Gönci barackpálinka
A gönci barackpálinka az eredetvédett pálinkák egyike. Alapanyaga Gönc vidékének kajszibarackja. A régió nevezetessége közé ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Göcseji körtepálinka
A göcseji körtepálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. A göcseji körtepálinka az itteni régió, vagyis a Göcsejben ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online