Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pálinka kóstolás lépései

 

 

1)    Levegőztetés

Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert aromáját a kitöltés után pár perccel adja ki igazán. A legmegfelelőbb pohár a pálinkafogyasztáshoz a tulipán alakú pohár. Öblös fala segít, hogy jobban élvezhessük a pálinka aromáját abba beleszagolva. A borral ellentétben a pálinkát nem lötyögtetjük körkörös mozdulatokkal és nem hűtve szolgáljuk fel.

 

2)    A látvány

A pálinka lehet tökéletes, tükrös, tiszta, opálos, zavaros, üledékes. A jó minőségű pálinka színe legtöbbször tiszta átlátszó, kivéve, ha hordóban vagy gyümölcságyon érlelik, mert akkor színe lehet kissé sötétebb. Nem tartalmazhat színezékeket.

 

3)    Illatok

Mély, intenzív lélegzéssel szagoljuk meg a pálinkát. A jó pálinka tiszta és gyümölcsös!

 

4)    Kortyolás

A pálinkát nem hajtjuk fel, hanem apró kortyokban élvezzük az ízét.

 

5)    Szárazpróba

A kóstolást követően lehet szárazpróbát végezni hogy megtudjuk minőségi pálinkát fogyasztottunk-e. Ennek egyik módja, hogy az üres poharat 5-10 percre félre tesszük, majd ezt követően a pohárba beleszagolva kellemes, lekváros illatokat érezhetünk. Másik lehetőség, hogy amíg még van a pohárban pálinka, a kézfejünkre csepegtetünk egy kicsit, és ezt megszagolva a gyümölcsre jellemző illatok jönnek elő. Azoknál az italoknál, ahol az illatokat aromák hozzáadásával érték el, mindezek eltűnnek a szárazpróba során.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
pálinka , pálinka kóstolás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Butella
A butella a pálinka tárolására alkalmas palackformájú, cserépedény. Hazánkban először Hódmezővásárhelyen ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Butykos
A butykos egy lapos, szűk nyakú pálinkás edény. Anyaga üveg, vagy mázas ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pálinkahordó
Többféle pálinkahordót különböztetünk meg méret, földrajzi elhelyezkedés és az anyaga alapján. - butella vagy butélia - ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Újfehértói meggypálinka
Az újfehértói meggypálinka az eredetvédett pálinkák sorát erősíti. Kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ...
2012-01-30 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pannonhalmi törkölypálinka
A pannonhalmi törkölypálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. Kizárólag a pannonhalmi régió ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Gönci barackpálinka
A gönci barackpálinka az eredetvédett pálinkák egyike. Alapanyaga Gönc vidékének kajszibarackja. A régió nevezetessége közé ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Göcseji körtepálinka
A göcseji körtepálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. A göcseji körtepálinka az itteni régió, vagyis a Göcsejben ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa