Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Hamisított borok
Verzió: 3  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-08-11 09:41:46
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta borokétól. Olyan alkotórészeket tartalmaz a szőlőlevélen kívűl, melyek nem találhatóak meg a hamisítatlan borokban. Ilyen nem oda illő elem pl. a bodzalevél, fuxin, szőlőcukor, szacharin és a különböző festékanyagok.

 

A borhamisítás története már az ókorra vezethető vissza. Főként azokban az időszkokban szaporodott meg a borhamisítás, mikor az időjárás nem kedvezett megfelelően a természetes bor előállításához, hiszen kevés szőlő termett.

A borhamisítást mint ahogy napjainkban is, már az ókorban is büntették. Erről Hammurappi uralkodó törvényei között olvashatunk.

Az ókori Görögország és Róma hatalmas bormennyiséget fogyasztott, mind a tiszta, mind pedig a hamisított borokból, bár utóbbit főként a szegények és a rabszolgák itták.

 

A középkorban sem csökkent a borhamisítás, itt is különféle adalékokat kevertek az italokba. Mint az ókorban, itt is a mennyiségi szükségletek kielégítése volt a fő cél a pénzkeresésen túl.

 

A 19. század második felében a rohamosan fejlődő vegyipar és élelmiszeripar újabb távlatokat nyitott meg a műborok elkészítésében, ugyanis újabb és újabb adalékanyagokat és színezékeket használtak. A cukoripar beindulásával elterjedt a felcukrozott bor, melynek alkoholtartalma alacsonyabb volt. Ezeket kapás bornak, vizimiskának nevezték.

 

A hamis bor ráadásul az egészségre is ártalmas hatással van, hiszen mérgező színesfémeket és ólmot is tartalmazhat. Ezeket a fajta műborokat voltak kénytelenek fogyasztani a Monarchia hadseregeinek katonái is.

 

 

1880-as, '90-es években a [filoxéra]-járvány a szőlőterületek felét elpusztította, így az ebből származó borhiányt ugyancsak hamis borokkal próbálták pótolni. Ekkor Európa több országában is súlyos probléma lett a hamisítás. Magyarországot is fenyegették a műborok, több magyar bor és tokaji borok is fennakadtak a vizsgálatokon. Ekkor már a színezékeken és az ólmon kívül, arzén és higany is kerülhetett az italba, ami veszélyes mérgezéseket okozhatott.

 

1893-ra annyira elharapódzott a helyzet, hogy hazánk az eddigieknél is szigorúbb bortörvényt hírdetett ki.

1908-ban pedig megszületett a második [bortörvény] is, amit tovább szigorítottak, miután Franciaország, Németország, Olaszország és Ausztria is szigorításokat vezetett be. Gyakoribbá váltak az ellenőrzések.

 

1960-ban a magyar állam elkezdi pancsoltatni a bort. Ebben az évben 13-szor annyi Móri leánykát adtunk el az oroszoknak, mint amennyi összesen termett.

 

Magyarország bortermelése az 1980-as évek közepén kb. 5,4 millió hektoliter volt. Tulajdonképpen korlátlannak tűnt a felvevőpiac mértéke, így a ebben az időszakban kiemelkedően jó pénzkereseti lehetőség adódott a szőlészet és borászat területén. Ezt a politikai vezetők is tudták, így először ők alakítottak szőlővel foglalkozó szakcsoportokat, és ez a folyamat azt eredményezte, hogy a kommunista rezsim bukása után a szőlőterületek nagy része már magántulajdonban volt. 

A bortermelés 1983-ban érte el a csúcspontját, amikor a  mennyiség 50%-át tagországok vásárolták fel. Ezt követően visszaesés következett amit az 1989-es szocialista rendszer összeomlása még jobban tetőzött.

 

1990-es években a hamisítók napszítta zsuppszalmát áztattak ki és ezzel hoztak létre szép aranysárga színt a pancsolt bornak.

 

1997-ben létrejött az úgynevezett borkommandó a vámosok és a megyei főkapitányságok együttműködése által. Ez a különleges egység megalakulását követően három év elteltéve, az egyre szerényebb fogások miatt feloszlott.

 

A filoxéra-járvány elmúlásával és az új szőlőtelepítésnek köszönhetően csökkent a borhiány, aminek eredményeképpen csökkent a borhamisítások száma is.

Bár a borhamisítás alábbhagyott, soha nem tűnt el örökre. A palackozott igényes borok, a zárjegy és a borkultúra terjedése visszaszorítja ezt a folyamatot, de manapság is találkozunk még az úgynevezett tablettás borokkal.

Hazánkbana a hamisított borok a mennyisége eléri a tiszta borok mennyiségének a 20%-át, ami több százezer hektoliternek felel meg.

 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa