Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt a nedű kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, ízvilága és illata is megváltozik. Más ízt kölcsönöz az italnak. Általában 9-24 hónapig érlelik benne a vörösborokat, de semmiképp nem használják 2-3 évnél hosszabb ideig. Ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk.

A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de keméy vízálló tölgy.

 

Általában olyan vörösborokat, főleg [Cabernet]? kerül a barrikhordóba, ami először almasavbontáson esett át, derített és nagy beltartalmi érrtékű. A színe stabil marad, míg növekszik a [galluszsav]? mennyisége és fokozódik az [antocianin-tannin]? komplexek kialakulása, ami a kíméletesebb oxidáció következménye.

 

Fehér barrique bor ritka, de készítenek. Leggyakrabban Chardonnay és Sauvignon Blanc szőlő mustja kerül a barrikhordóba. Megerjesztik, majd finom seprőn tartják, amit néha megkevernek. A [seprő]? aromaalkotókat szabadít a borba, teltebb lesz tőle, de a fából kioldódó nem kívánatos íz hatású vegyületek ellen is véd. Itt maximum 4-6 hónapig tart a barrique-lás.

 

Barrique érlelésre kizárólag magas minőségű borok alkalmasak.

 

A barrique borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.

 

A barrikolásra már  megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa "chips"-eket, vagyis tölgyfa darabokat áztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb és a [Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal]? is elfogadja ezt az eljárást.

 

A barrique borok előállításánál a nagyobb ráfordítás azonban meghozza gyümölcsét, ugyanis mind magyar, mind világviszonylatban erős a kereslet az ilyen eljárással készített borok iránt. Hazánkból az Európai Unión kívül, az USA-ba, Oroszországba, de még Japánba is szállítanak ilyen palackozott borokat. 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászati eljárás , borászati eszköz , borkészítés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online