Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt a nedű kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, ízvilága és illata is megváltozik. Más ízt kölcsönöz az italnak. Általában 9-24 hónapig érlelik benne a vörösborokat, de semmiképp nem használják 2-3 évnél hosszabb ideig. Ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk.

A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de keméy vízálló tölgy.

 

Általában olyan vörösborokat, főleg [Cabernet]? kerül a barrikhordóba, ami először almasavbontáson esett át, derített és nagy beltartalmi érrtékű. A színe stabil marad, míg növekszik a [galluszsav]? mennyisége és fokozódik az [antocianin-tannin]? komplexek kialakulása, ami a kíméletesebb oxidáció következménye.

 

Fehér barrique bor ritka, de készítenek. Leggyakrabban Chardonnay és Sauvignon Blanc szőlő mustja kerül a barrikhordóba. Megerjesztik, majd finom seprőn tartják, amit néha megkevernek. A [seprő]? aromaalkotókat szabadít a borba, teltebb lesz tőle, de a fából kioldódó nem kívánatos íz hatású vegyületek ellen is véd. Itt maximum 4-6 hónapig tart a barrique-lás.

 

Barrique érlelésre kizárólag magas minőségű borok alkalmasak.

 

A barrique borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.

 

A barrikolásra már  megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa "chips"-eket, vagyis tölgyfa darabokat áztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb és a [Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal]? is elfogadja ezt az eljárást.

 

A barrique borok előállításánál a nagyobb ráfordítás azonban meghozza gyümölcsét, ugyanis mind magyar, mind világviszonylatban erős a kereslet az ilyen eljárással készített borok iránt. Hazánkból az Európai Unión kívül, az USA-ba, Oroszországba, de még Japánba is szállítanak ilyen palackozott borokat. 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászati eljárás , borászati eszköz , borkészítés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.